EK: U CG nema stručnog znanja kojim bi se otkrilo da li novac potiče od kriminala

U EK smatraju da se finansijske istrage ponekad koriste za konfiskaciju imovine
29 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 13:23h

U Crnoj Gori nema stručnog znanja da se sprovode finansijske istrage kako bi se ispitalo da li novac vodi porijeklo od kriminalnih djelatnosti, ocijenjeno je iz Evropske komisije (EK).

U Crnoj Gori se trenutno vode tri finansijske istrage, dvije za korupciju - od kojih je jedan slučaj Zavala, dok se jedna istraga vodi za organizovani kriminal u slučaju Duška Šarića.EK je u izvještaju za poglavlje 23 koje se odnosi na Pravosuđe i temeljne prava i Pravde, slobode i bezbjednosti ukazala da je Crna Gora ojačala zakonodavni okvir kako bi je uskladila sa pravnom tekovinom Evropske unije."Zakonodavni okvir je neophodno ojačati kako bi se razvio solidan bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga i osuda za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u izvještaju EK, objavljenom na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.U EK smatraju da se finansijske istrage ponekad koriste za konfiskaciju imovine, a rijetko da se ispita da li novac vodi porijeklo od kriminalne djelatnosti i da se aktivno razotkriju kriminalne aktivnosti mimo inicijalnog predmeta. "Postoji ozbiljni nedostatak stručnog znanja kako da se efektivno sprovede takva finansijska istraga", kazali su iz EK.

Korupcija rasprostranjenaDodaje se da se država mora efektivno boriti protiv korupcije budući da ona prijeti stabilnosti demokratskih institucija i vladavini prava.

"Posmatrano u cjelini, korupcija je rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan razlog za zabrinutost. Uprkos poboljšanju pravnog i institucionalnog okvira, dokazi ukazuju na to da se sprovođenjem još uvijek nijesu uspjeli u praksi postići dovoljni rezultati", ocijenili su iz EKOni smatraju da je bilans ostvarenih rezultata u istragama, gonjenju i pravosnažnim osudama u predmetima korupcije na svim nivoima i dalje na niskom nivou, a broj slučajeva, naročito onih koji se tiču korupcije na visokom i srednjem nivou, nizak.

Speijalno odjeljenje pretrpano predmetima na niskom nivouPrema navodima iz Izvještaja, rijetko se dovode u vezu korupcija, pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza i organizovani kriminal."Tužioci se susrijeću s teškoćama u vođenju istrage jer su njihova ovlašćenja prema policiji ograničena i nemaju pristup relevantnim bazama podataka", piše u Izvještaju. Navodi se da je specijalno odjeljenje Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je nadležno za predmete korupcije na visokom nivou, pretrpano predmetima korupcije na relativno niskom nivou.Iz EK su preporučili da Crna Gora treba da usvoji jedan ili više akcionih planova, koji će se baviti pitanjima preventivnog djelovanja protiv korupcije."Neophodno je ojačati i moguće preispitati institucionalni okvir za borbu protiv korupcije. Naročito, nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu moraju biti unaprijeđene, a njeni kapaciteti ojačani", kazali su iz EK.Ističe se da treba poboljšati sistem prijave imovine, naročito jačanjem nadzornih nadležnosti i profesionalnih kapaciteta Komisije za sprečavanje konflikta interesa kako bi se osigurala efikasna i temeljna provjera imovine.Oni su preporučili uvođenje mjera koje sprečavaju da konflikt interesa prevazilazi obavljanje dvije javne funkcije, odnosno da javni funcioneri imaju udjela u privatnim preduzćima.Kako smatraju, neophodno je osigurati efikasnu primjenu pravila o slobodnom pristupu informacijama u pogledu osjetljivih informacija s ekonomskom vrijednošću. "Neophodno je pojasniti odredbe Zakona o preovladavajućem javnom interesu. Treba obezbijediti odgovarajuću balans između Zakona o slobodnom pristupu informacijama, s jedne, i Zakona o zaštiti ličnih podataka i Zakona o tajnosti podataka, s druge strane", naveli su iz EK.Oni savjetuju i ojačenje kapaciteta Ombudsmana, a naročito u pogledu njegove uloge kao nacionalnog mehanizma za prevenciju mučenja. Iz EK su apelovali i da se osigura zaštita novinara od prijetnji i nasilja, naročito efikasnijom istraga prethodnih napada i odvraćajućim kaznama. Kako su naveli, naročitu pažnju bi trebalo posvetiti okončavanju diskriminacije pripadnika LGBT populacije."Posebnu pažnju treba obratiti na poboljšanje uslova života najsiromašnijeg dijela RAE populacije i raseljenih", kazali su iz EK.

Galerija

Bonus video: