GA: Hitno raspustiti Fond za manjine i sprovesti istragu

Presuda je donijeta na osnovu inicijative nevladine organizacije Inicijative mladih za ljudska prava
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2013. 19:48h

Upravni sud poništio je odluku o raspodjeli novca Fonda za zaštitu manjinskih prava iz avgusta prošle godine, zbog čega je Građanska alijansa tražila da Skupšina raspusti Upravni odbor Fonda.

Vijeće Upravnog suda, kojim je predsjedavao Dragan Đuretić, ocijenilo je da Fond počinio bitnu povredu pravila upravnog postupka, jer odluka o raspodjeli ne sadrži obrazloženje iz kojeg treba da proizilazi utvrđeno činjenično stanje, dokaze na kojima se odluka zasniva i razloge koji su bili odlučni pri ocjeni.

"Zbog toga sud nije mogao ocijeniti da li je nakon provedenog javnog prikupljanja prijava i javnog konkursa raspodjela novca izvšena u skladu sa odgovarajućim propisima", piše u obrazloženju presude.

Direktor Fonda za manjine Safet Kurtagić kazao je juče da će komentar na presudu ta insitucija dati u narednih nekoliko dana.

Kurtagić je juče pred članovima Odbora za ljudska prava i slobode branio Izvještaj o radu Fonda za 2011. godinu.

"U izvještajnom periodu prema Fodnu su postojali brojni pritisci za reformom, pa je bilo tendencija da se sistem odlučivanja premjesti u Ministaratvso za ljudska i manjinska prava, kao i da se Nacionalni manjinski savjeti obavežu da sami donose odluke za projekte iz svojih manjina", kazao je Kurtagić.

On je objasnio da je rješenje kojim se u Crnoj Gori dijeli novac manjinama u regionu prepoznato kao dobro, te da u susjednim državana "zavide" na takvom rješenju.

"Tendencija je bila i da se formiraju 'tobošnje' nezavisne komisije koje bi se sastojale od stručnjaka opšte prakse iz civilnog sektora, i koje bi donosile odluke, a Fond bi bio samo verifikator", kazao je Kurtagić.

On je naglasio da je prisutna i tendencija da pripadnici većinskih naroda konkurišu za manjinske projekte, a sve "pod plaštom brige o manjinama".

Kurtagić je namjerom za "demontažu Fonda" nazvao i namjerom da se obeshrabre manjinski narodi.

Čelnik Fonda za manjine je istrazio i protest što je Odboru prisustvoala Građanska alijansa.

Poslanici nijesu raspravljali o tom predlogu, jer, kako su kazali, nije bilo dovoljno vremena, pa je rasprava i odlučivanje odgođeno za petak, 15. mart.

U međuvremenu, Građanska alijansa je tražila od Skupštine da hitno raspusti Upravni odbor Fonda i da pokrene postupak reforme njegovog rada, na osnovu predloga radne grupe koju je oformio Odbor za ljudska prava i slobode.

"GA zahtijeva od Državnog tužilaštva da konačno sprovede istrage po dvije krivične prijave koje je GA podnijela, u kojima su veoma osnovane sumnje da su pojedini članovi UO zloupotrijebili službeni položaj što potvrđuje i ova presuda", piše u saopštenju Građanske alijanse.

Dosadašnji rad Fonda obilježile su odluke da se novac dodjeljuje samim članovima Upravnog odbora i njihovim nevladinim organizacijama, zbog čega je i zahtijevano da državni organi istraže njegovo poslovanje.

Odbor je usvojio i plan rada za 2013. godinu.

Rastoder i Dragičević da preduzmu odgovornost

Iz Građanske alijanse su pozvali poslanike Socijaldemokratske partije i Hrvatske građanske inicijative Rifata Rastodera i Ljerku Dragičević da, "kao najistaknutiji zaštitnici dosadašnjeg rada Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava", preuzmu političku odgovornost.

Rastoder nije želio da komentariše saopštenje Građanske alijanse, jer nije odgovarao na pozive "Vijesti".

Galerija

Bonus video: