Mutevelije iz anamalskog kraja bojkotuju izbore u Islamskoj zajednici

Nezadovoljne mutevelije tvrde da područje Anamalita već više od dvije godine nema legitimne predstavnike u odboru Islamske zajednice Ulcinja
68 pregleda 12 komentar(a)
Džamija Vrh Pazara, Foto: Samir Adrović
Džamija Vrh Pazara, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 05.03.2013. 21:15h

Džemati i mutevelije 12 džamija iz anamalskog kraja, koje gravitira Vladimiru, bojkotuju aktuelne izbore u Islamskoj vjerskoj zajednici Ulcinja, koji umjesto sloge i zajedništva, prijete dubokim razdorom unutar same zajednice, ali i vjernika.

Nezadovoljne mutevelije tvrde da područje Anamalita već više od dvije godine nema legitimne predstavnike u odboru Islamske zajednice Ulcinja u kojoj, kako navode postoji ekstremna struja koja želi "podjelu institucije i izgon vjernika iz njihovog kraja".

U saopštenju, koje su potpisale mutevelije, podsjeća se da je kriza počela prije tri godine „jasno izrečenom težnjom za izdvajanje anamalskog područja iz ulcinjskog odbora".

"Komisija koju je sačinio Mešihat, odbacila je težnje pojedinaca ka podjelama i zaključila da ne postoji niti jedan valjani razlog za to, pa je razriješila ulcinjski odbor i postavila privremeno povjereništvo. Međutim, pod nečijim pritiskom, Mešihat je prećutno dopustio rad raspuštenom odboru, ali bez članova iz anamalskog područja ’do novih izbora’", piše u dopisu. Doda je se da je proteklo više od dvije godine "nelegetimnog rada odbora".

"Sada imamo nove izbore koji nanovo diskriminišu naše područje. Oni su u toku, ali ih mi bojkotujemo jer se sprovode po sumnjivom i ubrzanom postupku, suprotno uredbi o izborima koja ima odredbu o roku od 30 dana, a ne sedam, što je slučaj u Ulcinju", ističu mutevelije.

Poptisi nezadovoljnih mutevelija

Podsjećaju da je u ranijem sazivu odbora bilo šest članova iz anamalskog kraja.

"Ponovo žele nastaviti sa praksom diskriminacije i nepravde, pa predlažu da mi imamo samo tri člana. Na tako nešto mi ne pristajemo, tim prije što su izbori montirani i dirigovani od jedne grupe ljudi koji imaju lične interese suprotne islamskim dogmama i ustavu naše zajednice. Uostalom, u komisiji koja sprovodi izbore nije niko sa našeg područja", tvrde čelnici ulcinjskih džamija iz anamalskog kraja. Dodaju da "sve to ima dodirnih tačka sa vehabizmom".

"Interesna grupa ima veze i sa vehabizmom, odnosno nosiocima i zaštitnicima, iako oni to odbacuju, ali postupci oko nelegitimnosti odbora i nepoštovanja sopstvene odluke o raspuštanju i povjereništvu, trogodišnje kašnjenje sa izborima i njihovo ubrzano i dirigovano forsiranje, ukazuju da je IVZ Ulcinja podlegao nečijim pritiscima", tvrde mutevelije uz konstataciju da su motivi za tako nešto sumnjivi i neodrživi sa stanovišta islama i imperativa jedinstva zajednice, ali i diskriminatorski prema čitavom jednom području.

Mutevelije, kako su napisali u dopisu, ne prihvataju podjelu IZ Ulcinja bez ikakvih razloga i ne pristaju na "majorizaciju i gaženje svog dostojanstva".

Fejzić i Barli bez komentara

Reis Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić nije htio da komentariše događanja u IVZ Ulcinja upućujući "Vijesti" na tu zajednicu.

Vršilac dužnosti glavnog imama IVZ Ulcinja Ali Barli, takođe, nije htio da komentariše dešavanja u svojoj zajednici.

"Imamo izbore, čućemo se nakon njih".

Bonus video: