Završen tvining projekat CG i Italije: Iskustva susjeda dobra za proces pregovora

Gvozdenović dodao i da je posebno važna izgradnja eko efikasne zgrade u Podgorici
3 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2013. 13:09h

Tvining projekat “Podrška sektoru životne sredine”, koji je trajao dvije godine, omogućio je Crnoj Gori da razmjenom iskustava sa Italijom ojača administrativne i tehničke kapacitete za predstojeći skrining u oblasti životne sredine koji je zakazan za sredinu marta.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je na konferenciji povodom završetka projekta, da je njegova realizacija dobar osnov za dostizanje evropskih standarda, kao i da je jačanje kapaciteta jako važno zbog skrininga sa Evropskom komisijom koji će biti održan ovog mjeseca u Briselu. On je dodao i da je posebno važna izgradnja eko efikasne zgrade u Podgorici.

"Crna Gora će biti među prvim državama Evrope čija će administracija u oblasti životne sredine djelovati i raditi u zgradi i ambijentu najsavremenijih praksi, što će biti dobar primjer kako i drugi da stvaraju održive projekte", kazao je Gvozdenović.

On je rekao da se u toj oblasti uspješno realizuje oko 20 projekata i poručio da će se nastaviti saradnja sa italijanskim partnerima i na drugim projektima kao što su zaštita kvaliteta vazduha, priobalja i ekološkog turizma.

Potrebni ljudi sa znanjem

Pomoćnica ministra Ivana Vojinović istakla je da je projekat omogućio i sveobuhvatne analize o nedostacima u crnogorskom zakonodavnom okviru i potrebe za njegovim usklađivanjem sa evropskim.

“Posebno je važna izrada Studije koja je ukazala na način implementacije najtežih direktiva koje zahtijevaju značajne infrastrukturne investicije i finansijska sredstva. One će poslužiti kao značajan putokaz Crnoj Gori u pregovaračkom procesu za planiranje strateških okvira i to je nešto što ćemo direktno biti upitani od EK na bilateralnom skriningu", rekla je ona.

Vojinović je istakla i da Crna Gora mora posebnu pažnju usmjeriti na najteže direktive koje podrazumijevaju velike investicije i ulaganje novca.

Šef sektora za implementaciju projekta EU Delegacije u Podgorici Andre Lis, podsjetio je da će zatvaranje 27. poglavlja biti jedno od najtežih u pregovaračkom procesu i da će u njegovoj realizaciji trebati dosta napora i posvećenosrti ljudskih resursa.

"Čak je u Izvještaju o progresu Crne Gore iz prošle godine dosta oštro rečeno da je Crna Gora napravila malo napretka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena. Ali to nije iznenađenje, to je težak i ogroman zadatak ali vrijedan svih napora zbog eventualne koristi za državu", istakao je on.

U tom izvještaju, kako je kazao, navodi se da promjene u oblasti životne sredine moraju sistematski da se uzmu i u drugim poljima politike i planskim dokumentima. Za poglavlje 27, poručio je Lis, biće potrebni ljudski resursi koji posjeduju znanje.

Projekat je počeo u februaru 2011. godine, potpisivanjem Ugovora između Ministarstva održivog razvoja Crne Gore i Ministarstva životne sredine kopna i mora Italije, uz posredstvo Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, a milion eura obezbijeđeno je iz IPA fondova.

Bonus video: