Potpisan sporazum o prijateljstvu Herceg Novog i Hđina

Delegacija Hđina je istakla da je saradnja sa Herceg Novim moguća na više polja, prevashodno u oblasti zdravstvenog turizma, istakao je gradonačelnik Đianši Đao
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2018. 13:40h

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i Đianši Đao gradonačelnik kineskog grada Hđina u Vili galeb (Titova vila) danas su potpisali sporazum o prijateljstvu.

Delegacija Hđina je istakla da je saradnja sa Herceg Novim moguća na više polja, prevashodno u oblasti zdravstvenog turizma, istakao je gradonačelnik Đianši Đao.

“Juče smo obišli Kanli kulu, Muzej i klub Jadran koji je nosilac brojnih pehara, a jutros smo posjetili Institut gdje vidim dosta prostora za saradnju. Prije 1400 godina u Kini je živio veoma poznat pisac, koji je zapisao „Jesmo mi daleko, ali naša srca mogu biti blizu“. Pozivam vas da opet sa vašim saradnicima dođete u posjetu Hđinu”, kazao je gradonačelnik Đao. Delegacija Hđina obići će danas Sportski centar Igalo i hotel "Play“ i posjetiti Manastir Savina.

“Na ovaj način njegujemo i snažimo tradicionalno prijateljske i dobre odnose Crne Gore i Kine. U trenutku kada su politički, ekonomski i kulturni odnosi naše dvije zemlje veoma intenzivni, siguran sam da je povezivanje na lokalnom nivou pravi korak. Agenda je kreirana prema onome što je bio fokus dosadašnjih razgovora – a to je saradnja u oblasti zdravstvenog turizma, sporta, kulture i obrazovanja, istakao je Katić.

On je naglasio da je “prekogranična saradnja snažan implus razvoju grada, a otvorenost i razmjena ideja i iskustava su principi kojih se novska lokalna uprava drži kao osnova demokratskog, savremenog načina upravljanja” .

Potpisivanju sporazuma o saradnji i prijateljstvu prisustvovali su, prvi sekretar ambasade Kine u Crnoj Gori Ksinšeng Vang i članovi političko privredne delegacije Hđina: direktori Vladine kancelarije, finansija,sektora za upravljanje razvojem i reformama, za spoljne poslove i turizam, „Anhua“ građevinske kompanije, zatim potpredsjednik kompanije za preradu uglja i hemijsku industriju, kao i načelnici, sekretari i odbornici Opštine Herceg Novi.

Kineska delegacija je gradu uručila poklon, na papirusu ispisane poruke stare, tradicionalne kineske pjesme u kojoj stihovima veličaju prijateljstvo i saradnja uz želju da bude dugovječno.

Galerija

Bonus video: