Miljori: Crna Gora primjer suživota

Miljori je kazao da u Evropi postoji puno problema koji se odnose na pitanja manjina, a Crna Gora je, kako je ocijenio, to riješila
81 pregleda 7 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Rikardo Miljori, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Rikardo Miljori, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2013. 13:54h

Crna Gora je primjer stabilnosti i suživota na Balkanu, i način na koji je riješila određene probleme može se iskoristiti u mnogim evropskim državama, kazao je predsjednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Rikardo Miljori.

On je, govoreći na prvoj redovnoj sjednici Skupštine na Cetinju, kazao da je Crna Gora predstavlja uspjeh koji treba čuvati i da zvanična Podgorica naredni period u evrointegracijama treba da shvati kao drugu fazu nezavisnosti.

"U OEBS-u postoji model koji je prepoznat po Crnoj Gori, i na to treba da budu ponosni i vlast i opozicija, i taj model se može iskoristiti za rješavanje problema u mnogim evropskim zemljama", naveo je on.

Miljori je kazao da u Evropi postoji puno problema koji se odnose na pitanja manjina, a Crna Gora je, kako je ocijenio, to riješila.

On je rekao da je crnogorski Ustav izuzetno moderan, jer štiti manjine, jezike, i prava svih građana.

Miljori smatra da je dobro što je u tom dokumentu napisano da su evropske integracije budućnost Crne Gore, navodeći da je ta odredba napisana u malo evropskih Ustava.

"Crnogorski najviši pravni akt je veliki evropski Ustav, sve što se odnosi na slobodu pojedinca je napisano u njemu", dodao je on.

Miljori je kazao da OEBS smatra Crnu Goru velikim centrom svojih aktivnosti, »jer je ona to zaslužila svojim Ustavom i voljom za evropskim integracijama«.

On je rekao da OEBS nadgledanje svih izbora shvata kao misionarsku aktivnost i naglasio da se izborima dolazi do demokratije.

Miljori je ocijenio da Crna Gora ima veliku istoriju iz koje se može dosta naučiti.

"Istorijska lekcija Crna Gore je korisna čitavoj Evropi. Crnogorci su bili graditelji, retnici, trgovci, heroji, ribolovci i zemlja koja je uspjela da sačuva svoj identitet", rekao je Miljori.

Crna Gora, kako je naveo, zna šta znači patnja i zna bolje od drugih država kako se napreduje.

"OEBS će biti na zajedno sa Crnom Gorom na njenom putu napretka, jer znamo da se njeni interesi poklapaju sa evropskim, i budućnost naših odnosa će biti odlična ako shvatimo da je Evropa domovina svih nas", precizirao je Miljori.

On je naveo da Crna Gora dalje mora razvijati parlamentarnu diplomatiju u evropskim integracijama.

"U Evropi postoje veliki problemi ali to je dio svijeta koji ima i veliku budućnost, a region Mediterana ima veliko bogastvo i prednost u odnosu na ostale djelove svijeta", rekao je Miljori.

Bonus video: