UCG: Neće više biti plaćanja na ruke

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče raspravljao o finansijskom poslovanju i novčanim tokovima fakulteta, kreću sa racionalizacijom troškova
65 pregleda 2 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Arhitektonski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.03.2013. 17:37h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) nije mogao u potpunosti usvojiti završni račun na jučerašnoj sjednici zbog negativnih mišljenja revizija na finansijsko poslovanje Pravnog i Filozofskog fakulteta.

Predsjednik UO Duško Bjelica kazao je da je UO, uz mnogo primjedbi i sa određenim negativnostima, uslovno usvojio računsku tačnost u finansijskom poslovanju za 2012. godinu sa pojedinačnim finansijskim izvještajima organizacionih jedinica.

“Kad je u pitanju Filozofski, evidentirano je da nijesu plaćali poreze i doprinose državi za zaposlene i to je nešto što nedostaje računu, dok je Pravni u toku ove i prošle godine više puta kažnjen od nadležnih organa zbog lošeg vođenja finansija. Ti fakulteti ulaze u konačan zbirni obračun UCG jer se radi o jednom pravnom licu i članovi odbora nijesu htjeli zbog tih nepravilnosti da se izjasne pozitivno o konsolidovanom finansijskom izvještaju”, rekao je on novinarima.

Bjelica je istakao i da posjeduju izvještaje o novčanim tokovima fakulteta, ali i da ne mogu biti sigurni sto odsto u njihovu tačnost jer im nije prethodila revizija.

Upravni odbor je juče ukinuo i blagajničko poslovanje na svim fakultetima, pa više nema rada sa gotovinskim plaćanjima. Na pitanje novinara da li su se na taj korak odlučili zbog zloupotreba sa “plaćanjem na ruke”, Bjelica je kazao da je za sada cilj da imaju bolju evidenciju i da uđu u zakonske okvire novčanih tokova kako bi za svaku isplatu postojala lako provjerljiva dokumentacija.

Sva poslovanja kada je u pitanju finansijski izvještaj koji je uslovno usvojen biće proslijeđeni državnim organima na dalje raspravljanje. “Pregledaće ih i eksterna revizija za koju smo raspisali tender i javilo se pet ponuđača, a mi odredili komisiju da odredi najboljeg koji će to uraditi kao kvalifikovana međunarodna insitutucija”, kazao je Bjelica.

Bjelica je najavio i da će služba održavanja na nekoj od narednih sjednica biti rasformirana zbog racionalizacije troškova, dok će 50 zaposlenih biti raspoređeno prema stručnoj spremi na nova radna mjesta unutar Univerziteta CG.

Poseban tim provjerava plaćanja „Krolingu”

Bjelica je istakao da je od nadzornih organa, koje su činili predstavnici UCG, tražio dokumentaciju za zgradu Unistan 2 preko puta Delta sitija i zgradu tri fakulteta koje je gradila danilovgradska firma “Kroling”.

Kako je kazao, pojavila se još jedna osoba koja je od izvođača, mimo znanja UCG, kupila stanove koji su u njihovom posjedu. On je ranije saopštio da je “Krolingu” na taj način uplaćeno blizu 120 hiljada eura. “Pojavilo se još jedno treće lice van UCG koje je kupilo naše stanove, a bez naše saglasnosti su uplaćene pare izvođaču radova.

Smatramo da je time napravljena zloupotreba, jer je neko prodao našu imovinu bez našeg znanja. To su stanovi u posjedovnom listu UCG i nijesu ušli u obračun između izvođača i investitora, nema nikakvog ni pisanog traga ni ugovora”, dodao je on.

Bjelica je ponovio da smatra da je “Kroling” preplaćen u odnosu na radove koje je radio za UCG, kao i da će poseban tim provjeriti sporna plaćanja toj kompaniji.

Rektor će da upravlja Arhitektonskim fakultetom

Upravni odbor je juče poništio proceduru za izbor dekana na Arhitektonskom fakultetu, raspisani su novi izbori, a rektor Predrag Miranović obavljaće dužnosti dekana.

Na tom fakultetu nije išla glatko procedura za izbor dekana, jer je dekan Goran Radović utvrdio listu kandidata za izbor dekana za 2013-2016, ignorišući mišljenje Izborne komsije i zakazao predstavljanje kandidata.

Bjelica je kazao i da su se stekli uslovi za raspisivanje izbora za dekana Pravnog fakulteta, nakon što je u prethodnih šest mjeseci taj fakultet vodilo upravljačko tijelo na čelu sa Draganom Radonjićem.

Članovi su odlučili i da se raspišu izbori za dekane na još šest fakulteta - Građevinskom, Fakultetu dramskih umjetnosti, Metalurško-tehnološkom, Elektrotehničkom, Medicinskom i Mašinskom fakultetu. Na Građevinskom i Fakultetu na Cetinju dekani mogu ponovo da se kandiduju.

Bonus video: