Na Koniku odlučili da se sami zaštite: Patroliraju i legitimišu jer policija ne hapsi

Zbog brojnih nerasvijetljenih krađa, mještani Konika odlučili da se sami zaštite od lopova
208 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 19:09h

Stanovnici Igmanske i Triglavske ulice na Koniku već tri noći patroliraju naseljem, pokušavajući da uhvate drske lopove koji im već mjesecima, najčešće rano ujutro, pljačkaju kuće i automobile.

Oni su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke, čak i da legitimišu prolaznike, jer, kako tvrde, policajci se ne trude da uhapse lopove.

Iz policije juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Mještani upozoravaju da lopovi kradu sve što mogu da ponesu, da provaljuju u prodavnice, podrume, radionice i šupe, odnoseći alat, posuđe, tepihe, akumulatore, oluke, ulazna vrata, kapije i ograde...

Tvrde da je taj kraj uvijek bio miran, ali da mnogi sada razmišljaju o prodaji kuća, jer ne mogu da zaštite imovinu, a plaše se i za svoje i živote djece.

Safet Babačić tvrdi da već dva-tri mjeseca neko od komšija umjesto da mu nazove “dobro jutro” saopšti da je sinoć pokraden.

“Lopovi uglavnom odnose alat. Prije dvadeset dana ukrali su mi iz stolarske radionice bormašinu, garnituru gidora, deset boca viskija, čak i bombonjere i čokolade, koje su se tamo zadesile. Prijavili smo policiji, a na naše iznenađenje saopštili su nam da pođemo na buvljak u Tuzima i kada prepoznamo pokradeno, pozovemo policiju. Komšije su uglavnom radnici, zanatlije koje su krvavim radom stekli imovinu i alatom mukotrpno zarađuju tek toliko da prehrane porodice. Organizovali smo patrole jer policija ništa ne preduzima da nas zaštiti”, rekao je Babačić “Vijestima”, naglasivši da je svaka treća kuća bila na meti lopova, ali da komšije u posljednje vrijeme ne prijavljuju krađe obeshrabreni ćutanjem i neaktivnošću policije.

Nervin Agović tvrdi da je jedne noći ostao bez cjelokupnog građevinskog alata, vrijednog 2.000 eura. Pojasnio je da je alat ostavio u kombiju parkiranom ispred kuće, a da su ga lopovi odnijeli iako nijesu obili bravu.

“Ponijeli su mi sve. Od šestoro, petoro djece ide u školu. Ostao sam bez alata i ne mogu da radim i izdržavam porodicu. Moram da pozajmim pare i kupim novi”, rekao je Agović.

On tvrdi da policija nije reagovala, iako je prijavio krađu i da su mještani bili prinuđeni da organizuju noćne patrole.

“Izgleda da mi moramo da radimo posao policije... Nema čak nijedne policijske patrole. Upozoravamo da nijesmo odgovorni ako uhvatimo lopove. Patroliramo poslije ponoći i legitimišemo sve koje nađemo na ulici, međutim, niko od ponoćnih šetača nema legitimaciju. Prije neku noć na ulici smo zatekli dva Palestinca sa ćebadima”, rekao je Agović.

Emir Ajdarpašić ostao je bez bicikla. Lopov se u gluvo doba noći prošetao iza kuće i nečujno utekao sa plijenom, iako je kapija bila zaključana.

“Iste noći, komšiji su ukradene šerpe”, rekao je Ajdarpašić.

Nakon posjete lopova, Desanka Garčević morala se pomiriti sa štetom od 2.000 eura, jer u podrumu nije ostao nijedan komad električnog alata, a morala je baciti i zimnicu jer su lopovi obavili veliku nuždu na podu.

“Prijavili smo policiji, ali bez odgovora. Bacili smo 100 kilograma kupusa i paprike, plašeći se da je zatrovano. Ušli su kroz prozor podruma”, rekla je Garčević.

“Prijavili smo policiji, ali bez odgovora. Bacili smo 100 kilograma kupusa i paprike, plašeći se da je zatrovano. Ušli su kroz prozor podruma”

Prije tri mjeseca Tomu Asanoviću lopovi su odnijeli kolica i akumulator iz automobila, a u noći između 22. i 23. februara hiltovku iz šupe.

“Odnijeli su i katanac kojim su bila zaključana vrata na šupi”, rekao je Asanović, naglasivši da nije prijavio policiji razočaran njihovom neaktivnošću.

Esad Asanović ostao je bez tek opranog tepiha prije petnaestak dana.

“Trčao sam jedne noći za lopovom. Majka je podigla roletnu i vidjela čovjeka kako viri kroz prozor. Pojurio sam ga u donjem vešu, ali ga nijesam mogao stići. Prve noći opljačkaju jednu kuću, a komšijsku za tri noći. Obližnja piljara je stalno na meti lopova”, rekao je Asanović.

Pajazit Radončić dva puta je opljačkan u mjesec dana. Lopovi su ponijeli alat i katanac sa vrata, a njegovom stricu obili su automobil i ukrali akumulator i CD plejer.

Mještani su naglasili da lopovi kradu po kućama, ali da nose sve što je “labavo i sklono padu”, pojasnivši da na Koniku ima manje saobraćajnih znakova i poklopaca na šahtovima nego u drugim djelovima grada.

Garčeviću ukrali i kablove sa zida

Ilija Garčević tvrdi da su mu lopovi ukrali metalna vrata sa nedovršene kuće, ali i tek postavljene električne kablove sa zida.

“Planirali smo da malterišemo zidove, ali su lopovi bili brži. Napravili su mi štetu oko 700 eura. Skinuli su i metalnu kapiju, ali je nijesu odnijeli. Vjerovatno je neko naišao.

Nijesam prijavio policiji, jer lopovi mjesecima nesmetano rade. Znam da su komšije prijavljivale krađe i da iz policije niko nije reagovao”, rekao je Garčević.

„Pucaće prangije” kad uhvate lopova

Ernad Rastoder rekao je da su ga lopovi posjetili prvi put prije deset dana, a ponovo prije tri noći.

“Odnijeli su alat iz pomoćnog objekta. Ako ih uhvatimo, pucaće prangije”, rekao je Rastoder.

Nenad Krković smatra da su problemi počeli otvaranjem doma za azilante pored Osnovne škole “Božidar Vuković”.

“Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da su azilanti ti koji nam prave probleme jer ih nijesmo vidjeli. Neko mi je izbušio četiri zimske gume na automobilu a iste noći gume su probušene na još pet automobila parkiranih na ulici.

Prodavnica u kraju je makar deset puta do sada opljačkana. Ko su ti azilanti, postoji li evidencija o njima”, zapitao se Kraković dodavši da azilanti osnovcima prodaju što hoće i da su roditelji zabrinuti.

Galerija

Bonus video: