Nurković Kalaču: Ne znate ni gdje se nalaze rožajska sela

Tačno je da je dio puta do Seošnice suv, ali preko oko dva kilometra se ne može preletjeti kolima
208 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, Seošnica, Foto: Privatna arhiva
Rožaje, Seošnica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.02.2013. 19:32h

Mještanin Seošnice Redžep Nurković tvrdi da, ni nakon dva dana pokušaja čišćenja puta ka tom i selima Bačevac i dijelu Sređana, oko 180 domaćinstava još živi u putnoj blokadi.

On je istakao da nije tačna izjava sekretara za planiranje i uređenje prostora Arbina Kalača da je ta dionica puta redovno održavana cijele zime, te da je otežano kretanje na oko kilometar puta prouzrokovalo topljenje snijega, odnosno stvaranje lapavice zbog koje proklizavaju vozila.

Kalač je rekao da se otežana prohodnost odnosi samo na Seošnicu, a ne i na Bačevac, djelove Sređana i Honsića, do kojih se može stići i drugim putem.

“Za početak preporučujem gospodinu Arbinu Kalaču da se ne krije iza prezimena, pa mnogi misle da je u pitanju predsjednik Opštine. Da situacija oko 180 domaćinstava nije žalosna, tužna i teška, Arbinov pokušaj da ublaži realnost bio bi smiješan. Umjesto da negirate moje tvrdnje koje su nedvosmisleno dokumentovane fotografijama, Vi, sekretare za planiranje i uređenje prostora, zapravo pokazujete da i ne znate gdje se koje selo nalazi”, rekao je Nurković koji je pojasnio da se do Bačevca i dijela Sređana iz Rožaja stiže preko Seošnice.

Nurković je Kalaču poručio da je tačno da je istim putem stigao do njegove kancelarije, ali da nije pojasnio kako.

“Tačno je i da je dio puta do Seošnice suv, ali preko oko dva kilometra puta se ne može preletjeti kolima. Nije tačno da se ova dionica redovno tokom zime održavala, jer onda stanje ne bi bilo ovako loše, što mi možemo dokumentovati i snimcima koje posjedujemo. U ime mještana Seošnice, Bečevca i dijela Sređana odgovorno tvrdim da se put ne održava redovno posljednju deceniju, jer već 27 godina svakog dana tuda odlazim na posao, kao i brojni drugi mještani. Oglašavamo se sada jer nam je čaša prelila, a nemamo stvarne predstavnike ni u mjesnoj zajednici, ni u institucijama, ni u Skupštini. Oni koje imamo ćute o pravom stanju i kriju se, iako misle kao i ostali mještani”, tvrdi Nurković.

On smatra da predsjednik Opštine Nusret Kalač od saradnika nije informisan o pravom stanju na terenu u šta se uvjerio tokom prošlogodišnjeg vanrednog stanja.

“Gradonačelnik me je tada primio bez minuta čekanja, začuđeno saslušao i hitno naložio kontrolu stanja na terenu na koje je uputio komisiju. Na licu mjesta ih je dočekalo 20 mještana koji su oko 1,5 kilometara puta lijevog ogranka Seošnice odblokirali lopatama, jer nijesu mogli svoje stare i bolesne da odvezu kod doktora”, rekao je Nurković.

Nakon što je komisija tada obišla teren, kazao je on, za oko sat vremena su stigle mašine koje su odblokirale oko sedam kilometara puta.

“Logično je da gradonačelnik informacije o stanju na terenu prima od saradnika, koji su ga i lani, a i ove zime obmanuli. Nije njegov posao da se bavi i čišćenjem snijega. Zato tražimo da i sada organizuje kontrolu terena i da ne nasijeda na odmazdu saradnika”, rekao je Nurković.

On tvrdi da je Arbin Kalač dao nalog za čišćenje dionice kojom se otežano saobraćalo tek nakon što su ga u nedjelju kontaktirale „Vijesti“.

“Tada su stigle dvije mašine iz oba pravca, o čemu postoje i video zapisi. Međutim, što je takođe snimcima dokumentovano, stanje je i nakon toga bilo loše. Otežano saobraćanje su i narednog dana propratili zastoji i zaglavljivanja vozila”, rekao je Nurković.

On tvrdi da je u ponedjeljak oko 13.30 časova na, „kako tvrde iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora očišćenoj dionici“, u opasnosti bio kombi pun đaka.

“Pitam Vas, gospodine Arbene, da li biste osjećali odgovornost da se to dogodilo vama, kao što je prije dvije godine meni kuća izgorjela, a Vatrogasnu službu sam čekao oko sat vremena, iako je bila udaljena na samo sedam kilometara. Ko će da nadoknadi štete nastale na automobilima, Vi Arbene, ili putna sekcija”, upitao je Nurković i dodao da će o tome vjerovatno sud odlučivati.

Bonus video: