Svađa Juventasa i Foruma Progres zbog LGBT strategije

Forum Progres je istakao da oni “vidljivo okupljaju i zastupaju prava i interese LGBT zajednice u Crnoj Gori”
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 15:03h

Dvije nevladine organizacije koje u Crnoj Gori zastupaju interese LGBT zajednice – LGBT Forum Progres i Juventas, različito gledaju na Vladin nacrt Strategije za unapređenje položaja te populacije.

Nakon održane javne rasprave, juče je prvo medijima stiglo pismo iz Juventasa sa pregrštom kritika na račun tog dokumenta, da bi, nekoliko sati kasnije, iz LGBT Foruma Progres pohvalili ponuđena rješenja.

„Nacrt strategije je predstavljen kroz praktičan, kvalitetan i stručan tekst koji koncizno obuhvata sve segmente života LGBT zajednice sa realnim ambicijama može pomoći bolji status i život svih LGBT osoba“, stav je LGBT Foruma Progres, koji je stigao sa mejla Aleksandra Zekovića.

Zeković je juče bio jedan od uvodničara na javnoj raspravi, zajedno sa savjetnikom premijera Jovanom Kojičićem i ministrom za ljudska prava Suadom Numanovićem.

Sa druge strane, u saopštenju koje su potpisali Ivana Vujović, Jelena Čolaković i Danijel Kalezić iz Juventasa, piše da nacrt strategije, od potrebnih elemenata sadrži samo popis deklarativnih mjera i opis prethodnih aktivnosti koje je sprovodio autor Jovan Kojičić, a koje su nailazile i nailaze na oštre kritike NVO sektora.

„Ponuđena deklaracija šteti ugledu Vlade, ali i povjerenju LGBT osoba u Vladu. U njoj se čak u pozitivnom svjetlu pominje Konferencija iz septembra 2011. godine, koju je bojkotovao cijeli crnogorski NVO sektor, jer je predstavljala pokušaj izbjegavanja suštinske odgovornosti Vlade da sprovede set aktivnosti koje će zaista poboljšati položaj LGBT osoba“, stav je Juventasa.

Za razliku od njih, LGBT Forum Progres, koji predvodi Zdravko Cimbaljević, smatra da taj dokument tretira sva pitanja koja su od svakodnevne važnosti za život, rad i napredak svakog pojedinca iz LGBT zajednice.

„Važno je i što je predloženi dokument razumljiv pripadnicima LGBT zajednice, profesionalcima iz sistema, ali i svim građanima čije ponašanje treba da usmjeri i popravi“, stav je te organizacije.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava tvrde da je dokument nastao kao „proizvod širokog procesa konsultacija koji je odpočeo novembra 2011. godine sa svim relevantnim akterima, nevladinim organizacijama i organima državne uprave“.

LGBT Forum Progres: Mi se vidljivo borimo

U Juventasu, za razliku od partnerske organizacije, smatraju da se nacrtom strategije „pokušavaju prevariti LGBT osobe u Crnoj Gori“:

„Umjesto strategije, ponuđen je tekst neprimjenjiv u praksi, jer se ne definiše ko će, kad i što uraditi kako bi se smanjio stepen homofobije i transfobije u Crnoj Gori, te tekst koji Vladu lišava svake odgovornosti“.

Juventas je kritikovao i javnu raspravu, navodeći da svima nije data šansa da učestvuju u izradi tog dokumenta, dok su iz LGBT Foruma Progres objavili da je u jučerašnjoj raspravi učestvovao 13 pripadnika LGBT zajednice, aktivnih članova i saradnika te organizacije.

Ta NVO je istakla i da ona “vidljivo okuplja i zastupa prava i interese LGBT zajednice u Crnoj Gori”.

Bonus video: