NERASVJETLJEN SLUČAJ

Sjutra 20 godina od zločina u Štrpcima: Ne smije se zaboraviti

Predstavnici Foruma će u srijedu, u znak sjećanja na nevine žrtve, položiti cvijeće na Spomen parku Pobrežje u Podgorici
9 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 10:34h

Forum Bošnjaka Crne Gore poručio je danas da će učiniti sve da se zločin u Štrpcima nikada ne zaboravi, i insistiraće, pred nadležnim institucijama, na daljem pronalaženju posmrtnih ostataka otetih putnika.Forum Bošnjaka podsjeća da ovaj zločin, čija se 20-godišnjica navršava sjutra, nije u potpunosti rasvijetljen, jer su većina njegovih naredbodavca i počinioca i dalje nepoznati nadležnim organima."Zato očekuje da se i dalje radi na njihovom otkrivanju i procesuiranju, ali i uvrđivanju pune istine o ovom događaju, kako bi porodice i rodbina nevinih žrtava dobile makar sudsku satisfakciju", kaže se u saopštenju.

Predstavnici Foruma će u srijedu, u znak sjećanja na nevine žrtve, položiti cvijeće na Spomen parku Pobrežje u Podgorici.Pripadnici zločinačkih paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića, 27. februara 1993. godine, oteli iz voza, na stanici Štrpci, na dijelu pruge Beograd-Bar koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, 19 putnika od kojih su 18 Bošnjaka i jedan Hrvat. Kasnije su ih zvjerski ubili.Prije dvije godine u jezeru Perućac, među 162 žrtve, u masovnim grobnicama pronađeni su i ostaci dvojice otetih putnika iz Štrbaca – Rasima Ćorića iz Prijepolja i Jusufa Rastodera iz Savin Bora kod Berana. Ranije su pronađeni ostaci Halila Zupčevića. Pored njih, iz voza 671, odvedeni su Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, šesnaestogodišnji Senad Đečević, Ismet Babačić, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Fikret Mehmetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić i Toma Buzov. Od 19 otetih, osam su bili stanovnici Crne Gore.Jedini osuđeni za otmicu i likvidaciju 19 građana, kojima je je jedina “krivica” bila što nisu iste vjere kao zločinci i što pripadaju drugoj nacionalsnosti, je Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, kome je već istekla 15-to godišnja zatvorska kazna. Vođa zločinačke grupe Milan Lukić je osuđen za drugi zločin u Hagu na doživotnu robiju, ali za otmicu putnika u Štrpcima nikad nije odgovarao.

Galerija