Bivši rožajski inspektori: Ispaštamo jer smetamo kriminalnim grupama

Đozović i Nokić tvrde da neće moći da prehrane familije ako se ne vrate na posao
275 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 19:15h

Bivši rožajski inspektori Nusret Đozović i Merdan Nokić, zatražili su od bivšeg i sadašnjeg premijera Igora Lukšića i Mila Đukanovića da im odgovore šta je sa obećanjima da će ih vratiti na posao, a koja su im dali tokom prošle godine.

Stariji policijski komesar za suzbijanje privrednog kriminaliteta Đozović i stariji policijski komesar za borbu protiv droge i krijumčarenja Nokić smatraju da su bez posla prije nekoliko godina ostali kao nepoželjni svjedoci šverca cigareta, odnosno što su “smetali izvjesnim kriminalnim grupama”.

Đozović je u službi proveo oko šest godina, a krajem 2010. je bez posla ostao jer mu je navodno istekao ugovor na određeno vrijeme. Neposredno prije toga je učestvovao u presijecanju krijumčarenju cigareta, ali je, kako tvrdi, po naredbi izvjesnih rukovodilaca u Upravi policije roba vraćena švercerima.

“O faktičkim razlozima za prestanak radnog odnosa, upoznat je tadašnji ministar policije Ivan Brajović kojem sam dostavio dokumentaciju koja se odnosi na krijumčarenje cigareta od strane određene kriminalne grupacije, preduzimanju službenih radnji i vraćanju zaplijenjene robe švercerima po nalogu određenih rukovodilaca UP. Po tom predmetu je postupala i Unutrašnja kontrola policije na čelu sa Veslinom Šaranovićem koja je nedvosmisleno ustanovila tačnost mojih navoda, kao i da sam povjerene poslove obavljao profesionalno, te da sam bez posla ostao bez ikakvog razloga”, rekao je Đozović.

Đozović je u službi proveo oko šest godina, a krajem 2010. je bez posla ostao jer mu je navodno istekao ugovor na određeno vrijeme

Nokić je za preko dvije godine, koliko je radio kao inspektor za droge, više puta bio pohvaljen i dva puta zvanično nagrađen od nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Prvi je, tvrdi, koji je u Rožajama na to mjesto primljen sa visokom stručnom spremom, odnosno sa završenim fakultetom kriminalističkih nauka.

Prestao je da radi u februaru 2009. godine jer je „prestala potreba za njegovim angažovanjem zbog smanjenog obima posla“. Na njegovo mjesto je raspoređen službenik sa nižom stručnom spremom, a kasnije je primljena još jedna osoba.

“Smatram da je i tada a da i danas postoji potreba za mojim angažovanjem... U odgovoru koji je tada Veljović poslao Milu Đukanoviću, kojem sam se obratio zbog otkaza, stoji da ću biti vraćen na posao ukoliko se poveća njegov obim, naročito iz razloga što sam u to vrijeme bio jedini sa završenom kriminalistikom. Vjerujem da sam bez posla ostao zbog određenih kriminalnih grupacija kojima je smetalo što sam profesionalno radio”, rekao je Nokić.

Đozović i Nokić na povratak na posao čekaju od marta prošle godine, kada je tadašnji direktor UP Božidar Vuksanović u službu vratio pet bivših policajaca od kojih se većina nalazila u azilu.

“Vuksanović nas je više puta primio na razgovor i čvrsto nam obećao da ćemo biti vraćeni na posao. Cijenio je činjenice što, za razliku od kolega koje su vraćene na posao, nijesmo išli u azil, odnosno što nijesmo iz Rožaja do Podgorice putovali preko Brisela, što se nijesmo obraćali medijima, a imali smo i te kako sa čime, što ne prolazimo kroz kazneno operativnu evidenciju. Obećanja su se odugovlačila iz mjeseca u mjesec”, saopštili su Đozović i Nokić.

Rožaje

Nakon provjera, povratak na posao, kako tvrde, obećali su im u julu tadašnji premijer Lukšić, a u septembru i Đukanović.

Podršku za vraćanje u službu su navodno imali i od Brajovića.

“Od Vuksanovića i drugih službenika iz vrha UP smo obaviješteni da je donesena odluka o našem povratku na posao i da su od maja prošle do januara ove godine slali više zahtijeva za dobijanje aaglasnosti od Ministarstva finansija, ali da do danas nijesu dobili odgovor. To je navodno jedini razlog što nijesmo vraćeni na posao, a mi počinjemo da sumnjamo da su u pitanju drugačiji interesi izvjesnih kriminalnih grupacija ili, u šta ne želimo da vjerujemo, vjerska diskriminacija”, rekli su Đozović i Nokić.

Porodice trpe

Đozović i Nokić tvrde da neće moći da prehrane familije ako se ne vrate na posao.

“Poslije datih čvrstih obećanja od više ozbiljnih i uticajnih ljudi u državi, nijesmo ni sumnjali a kamoli pomislili da ista neće biti realizovana. Obojica smo oženjeni i porodični ljudi. Drugih izvora prihoda nemamo. Bez obzira što smo imali razne prijetnje i pritiske, nijesmo napuštali državu upravo zbog datih obećanja iz vrha. Zato tražimo da se Lukšić i Đukanović izjasne šta je sa datim obećanjima. Ako premijer procijeni da nijesmo dostojni građani ove države, za koju smo i mi i porodice dali doprinos, ili da u UP nema mjesta za Muslimane – Bošnjake, voljeli bismo da znamo kako bismo zatražili azil u nekoj drugoj zemlji i svojim porodicama obezbijedili egzistenciju”, rekli su Đozović i Nokić.

Galerija

Bonus video: