Fond troši nenamjenski, ali Odbor neće transparentnije finasije

"Dobro je da se bavimo ovim problemom, ali mislim da je prava adresa Ministarstvo finansija, koje ranije nije podržalo takav predlog"
2 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2013. 15:18h

Predlog poslaničkog kluba SNP-a da finansije Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom konačno budu transparentne nije naišao na odobrenje skupštinskog Odobra za zdravstvo, rad i socijalnom staranju.

Iako su poslanici tokom rasprave bili gotovo jednoglasni da se novac koji se sliva u Fond troši nenamjenski i da bi ga trebalo izdvojiti kao posebnu budžetsku jedinicu u okviru Zavoda za zapošljavanje, kada je došao red na glasanje, članovi odbora nijesu bili tako saglasni.

Tri opoziciona poslanika glasali su za takav preglod, dok su poslanici DPS-a i Liberalne partije bili uzdržani.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da "ima logike da Fond bude posebno pravno lice", ali je ipak bio uzdržan kada je taj predlog trebalo da dobije podršku Odbora.

Predsjednik Odbora Zoran Jelić (DPS)kazao je da je i sam imao sličnu inicijativu, a to je da se u budžetu Zavoda prikazuje novac Fonda kao posebna stavka. On je objasnio da se finansije Fonda vode na konoslidovani raćun budžeta države.

"Dobro je da se bavimo ovim problemom, ali mislim da je prava adresa Ministarstvo finansija, koje ranije nije podržalo takav predlog", rekao je Jelić.

Takav predlog je naišao na podršku predlagača zakona iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, pa je pomoćnica u tom resoru Marijana Nikolić Vučinić kazala da to pitanje treba uputiti Ministarstvu finansija.

"Vlada ne prihvata ovakvo rješenje, jer Fond nije samostalan", kazala je u obrazloženju Nikolić Vučinić.

Na problem funkcionisanja Fonda već neko vrijeme ukazuju iz opozicionih paritija i civilnog sektora. Budžet Fonda je u posljednje tri godine bio oko 18 miliona eura, ali se samo mali dio novca ( oko 1,2 miliona) iskoristio za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Preostali novac se prelio u državu kasu i ne zna se na koji je način utrošen.

Zbog toga su iz SNP-a predložili da se konačno utvrdi način na koji će se trošiti pare Fonda. Snežana Jonica (SNP)kazala je da Zakon nije ispunio svoju misiju, a to je zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Tokom 2010. godine je zaposleno 12, 20122, 9 i 2012. godine 12 osoba sa invaliditetom tako da ne možemo govoriti o dobroj primjeni zakonskih rješenja", rekla je Jonica.

Takav predlog su podržali i iz civilnog sektrora, čiji su predstavnici prisustvovali sjednici.

"Ovo je najbolji način da se prevaziđe problem koji postoji već neko vrijeme", ocijenila je Aleksandra Popović iz Udruženja paraplegičara.

Milisav Korać iz Saveza udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama Naša Inicijativa kazao je da je razočaran odnosom ministrarstva prema povom pitanju.

Odbor je odbio i inicijativu poslanika SNP-a da se izmijeni Zakon o Fondu rada, tako što će njegove godišnje izvještaje usvajati Skupština, kao i da se omogući srodnicima podnosilaca zahtjeva za otpremninu da, u slučaju njihove smrte, imaju na nju pravo. Jedan od predloga je bio i da se utvrdi rok od tri mjeseca od dana donošenja konačnog rješenja do isplate novca potražiocu.

Vučinić tražio ostavku Jelića zbog afere "snimak"

Poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić zatražio je na početku sjednice da se u dnevni red uvrsti i zahtjev za ostavkom predsjednika Odbora Zorana Jelića.

"Tražim da se raspravlja o tome zbog izjava predsjendika Odbora o zapošljavanjima po partijskoj osnovi. Mislim kao takav ne može predsjedavati ovim odborom, jer je to što ste Vi uradili protivno svemu za što se ovaj Odbor zalaže. Ako Vas je već tužilac oslobodio zakonske odgovornosti, mislim da tu postoji moralna", rekao je Vučinić.

Članovi tog skupštinskog tijela nijesu podržali takav predlog, za koji su glasali poslanici SNP-a, Pozitivne i DF-a.

Bonus video: