Popović: Sudija Orović bio na čelu Arbitražnog suda

Popović je dalje dodao da Fab lajv “nema razloga da pravda gubitak spora, jer je spor dobio pred Osnovnim sudom u Podgorici i pred Višim sudom u Podgorici”
340 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Orović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Orović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.02.2013. 16:36h

Vlasnik kompanije Fab lajv Jovan Popović odgovorio je na reagovanje u kome je Vrhovni sud negirao navode saopštene iz Fab lajva da je sudija Radoje Orović „interesno povezan sa Fudbalskim savezom Crne Gore“.

Sudija Orović bio je član Vijeća Vrhovnog suda i izvjestilac u predmetu u kojem je nedavno usvojen zahtjev za reviziju sudskog postupka, te preinačene presude Višeg i Osnovnog suda u Podgorici protiv fudbalera Stefana Savića, a Ugovor o stipendiranju, koji je fudbaler potpisao sa Fab lajvom 19. maja 2008. godine, proglašen ništavim.

“Za Vijeće Vrhovnog suda jača su pravila nepostojećeg sportskog udruženja nepostojeće države od zakona Crne Gore. Svaka čast ako je Vrhovni sud tako ažuran, ali kao što se služi igrom brojki, tako se služi i igrom riječi. Tačno je da sudija Radoje Orović nije sada član nijednog organa FSCG, ali je od 2010. do jula 2012. bio predsjednik Arbitražnog suda FSCG. Odgovor ko ga je tamo plaćao, je li i o čijem trošku išao u inostranstvo sa fudbalerima, je li primao dnevnice i slično, treba potražiti kod FSCG. No, možda se i to izbriše iz njegove biografije pa će biti da nismo u pravu i da je sve besplatno radio. A o tome koliko se čeka na odluku Vrhovnog suda, nećemo da polemišemo, jer svaki onaj građanin kome je predmet u sudu zna najbolje kakva je ažurnost i tog i svih ostalih sudova”, ističe se u odgovoru vlasnika Fab lajva.

Popović je dalje dodao da Fab lajv “nema razloga da pravda gubitak spora, jer je spor dobio pred Osnovnim sudom u Podgorici i pred Višim sudom u Podgorici”.

“Ukupno četvoro sudija je presudilo da se u ovom slučaju primjenjuje Zakon o obligacionim odnosima Crne Gore, a ne pravila Fudbalskog saveza, na koja se Stefan Savić pozivao. Nasuprot tome,Vrhovni sud CG je našao da je ugovor ništav, jer je suprotan pravilima Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, koja su objavljena u nekim sportskim novinama prije 10 godina. FSSiCG prestao je da postoji, a njegova pravila da važe, juna 2006. godine, tj. dvije godine prije zaključenja ugovora“, naveo je Popović.

On ističe da navedena “Pravila nisu ni provedena kao dokaz, niti ih ima u spisima, kao ni Pravilnika Fudbalskog saveza Crne Gore od 28. maja 2008. na koji se poziva Vrhovni sud, niti su dostavljana strankama”.

“Umjesto što se Vrhovni sud obrušio na stranku opravdano nezadovoljnu presudom Vrhovnog suda, bolje je bilo da je prije reakcije pogledao spise predmeta i uvjerio se šta ima u njima. Uvjerio bi se i da je Vijeće Vrhovnog suda, čak i nespretno prepisalo navode revizije Stefana Savića, vjerujući mu na riječ da je taj Pravilnik objavljen u nekim sportskim novinama, prije punih 10 godina. Takođe su mu na riječ vjerovali da je šest strana istrgnutih iz, nekih tamo pravila, priloženih uz reviziju, na kojima nema ničijeg ni potpisa ni pečata, upravo ta pravila koja se imaju primijeniti”, dodao je dalje Popović.

Vlasnik Fab lajva se pita je li odluka Vijeća Vrhovnog suda posljedica brzine i ažurnosti, pa predmet nije pročitan u cjelosti, ili neznanja, ali i napominje “da je teško vjerovati da neko ko sudi 30 godina ne zna da dokazi moraju biti u spisima predmeta i da se uz reviziju ne mogu prilagati novi dokazi”.

“Ova pitanja je Fab lajv postavio sebi i drugima, kroz svoje reagovanje, na odluku Vrhovnog suda. Bolje je bilo da nijeste branili sudiju Orovića, jer se brojem završenih predmeta ne može opravdati nekvalitet, neznanje, neodgovornost i još ponešto u radu sudija, o čime će se nadležni organi htjeli, ne htjeli, morati pozabaviti”, zaključio je u odgovoru na reagovanje Vrhovnog suda Popović.

Sudije u sportskim savezima

Žestoka reakcija Vrhovnog suda znači, kako je istakao Popović, ”ne dirajte nas, sudije su izvan zakona”. “Stranke neka trpe jer se na njih ionako po Vijeću Vrhovnog suda, Zakoni Crne Gore ne primjenjuju. Jača su pravila sportskih udruženja nepostojećih država od Zakona ove države. Kako ne bi bila jača, kada je toliki broj sudija uključen u sve sportske saveze, pa građani, probajte da se sudite sa njima.

A te sudije su “humane”, pa su tamo angažovane samo za odlazak na sportska takmičenja u inostranstvo, poneku Olimpijadu, i tome slično. Tek toliko da podrže naše sportiste, a ne daj bože, da primaju kakvu apanažu, dnevnice ili da su im plaćeni hotelski računi.

Na put povedu i nekog člana porodice, tek toliko da podrška sportistima bude masovnija. I ko može da kaže da nema interesne povezanosti. Što je mnogo, mnogo je, i ako je od Vrhovnog suda CG“, zaključio je Jovan Popović.

Bonus video: