Aflatoksini kod svih crnogorskih proizvođača

15 linija otkupnog mlijeka "Srne", "Lazina", "Nike" i pljevaljske mljekare bezbjedno za upotrebu i od sjutra će se naći na crnogorskom tržištu
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 21:14h

Na testirane 34 linije otkupnog mlijeka sva četiri crnogorska proizvođača, rezultati su pokazali da je na 19 linija pronađeno prisustvo aflatoksina, dok je ostalih 15 linija otkupnog mlijeka "Srne", "Lazina", "Nike" i pljevaljske mljekare bezbjedno za upotrebu i od sjutra će se naći na crnogorskom tržištu.

Rezultati za preostalih 11 linija otkupa trebali bi biti gotovi u ponedeljak ili utorak.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je na konferenciji za javnost da i dalje ostaje na snazi zabrana uvoza stranih proizvođača mlijeka, kao i da su zabranili uvoz za još jedno mlijeko - “Z bregov” hrvatskog proizvođača “Vindija”.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

On je naveo da su uzeti uzorci sa svih otkupnih linija (45) u Crnoj Gori i da su rezultati pouzdani za 34.

"Na 19 linija pronađena je povećana koncentracija aflatoksina, iznad propisane granice i to mlijeko se neće puštati u prodaju. Mlijeko crnogorskih proizvođača koje će se sjutra naći u prodaji bezbjedno je.

Kada god sa sigurnošću utvrdimo da nema problema na drugim linijama one će se puštati u promet. Pratićemo dalji razvoj situacije i intervenisati u slučaju potrebe i na onim linijama koje su se za sada pokazale u redu. Nastavićemo rigoroznu provjeru svih otkupnih linija konstantno", najavio je Ivanović.

On je dodao da sva mlijeka koja se nađu na rafovima u trgovinama provjerena su i bezbjedna.

Isprepletena mreža

Objašnjavajući sistem otkupa mlijeka u Crnoj Gori Ivanović je kazao da ni jedan od četiri crnogorska proizvođača ne otkupljuje mlijeko samo iz mjesta u kojem se nalazi fabrika već sa čitave teritorije države.

"Pošto je to mreža koja je ispreletena morali smo pratiti sve linije otkupa i našli smo kod sva četiri proizvođača povećano prisustvo aflatoksina, kao i što smo kod svakog od njih našli pojedine linije koje su bezbjedne. Od sjutra mlijeko koje će se naći u prodaju crnogorskih proizvođača vodi porijeklo od linija koje su provjerene i bezbjedne. Kolike će tu biti količine mlijeka ja to ne znam, jer to zavisi od količine otkupa", kazao je on.

Pored mlijeka nadležni su uzeli i uzorke stočne hrane za koje se sumnja da su mogli prouzrokovati pojavu povećanog nivoa aflatoksina, a rezultati će, kako su najavili, biti poznati početkom naredne nedelje. Ivanović je kazao da će posao biti završen onog momenta kada budu tačno znali šta je uzročnih pojave aflatoksina.

"Postoje četiri moguća uzročnika pojave aflatoksina, jedan smo već eliminisali, a to je mlijeko koje se kao polufabrikat uvozilo u Crnu Goru. Od preostala tri smatramo da problem sa kukuruzom nije toliko izražen u Crnoj Gori. Ostala su dva koja držimo pod budnim okom, a to su koncentrat koji se koristi za prihranu i treber (pivski trop koji se koristi za ishranu stoke)", rekao je Ivanović.

Povučeno 600 tona mlijeka

Kako je kazao zbog ograničene količne reagenasa neće ih koristiti za provjeru onih linija koje su u redu, već onih koji nijesu, kao i da će nastaviti analize svih dodatnih prehranjivača za stoku.

"Sada pokušavamo da sistemom mlijeka od 2.700 proizvođača preko identifikovanih linija dođemo do pojedinačnih proizvođača, jer ne mora da znači da svaka linija kod koje je pronađeno prisustvo aflatoksina znači da kod svih proizvođača u tom lancu postoji problem. Možda postoji samo kod jednog, ali tog jednog moramo identifikovati do kraja", poručio je on.

Ivanović je dodao i da osam proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine kojima je zabranjen uvoz u Crnu Goru ima naveći udio na crnogorskom tržištu, kao i da se serije koje dolaze u Crnu Goru provjeravaju "na nivou 100 odsto".

On je naglasio da se radi o 6 proizvođača tetrapak pakovanja i jednog proizvočađa koji mlijeko uvozi u Crnu Goru kao poluproizvod koji se kasnije koristi za dalju preradu, dok je na listi dodato još i mlijeko "Z bregov" proizvođača Vindija. Do sada je sa našeg tržišta povučeno 600 tona mlijeka, ali, kako tvrdi Ivanović, za sada nema većih poremećaja na tržištu.

Nalazi Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali su da su kontaminirane serije mlijeka Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Mljekare Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška. Tako je Crna Gora iz prometa povukla Meggle UHT mlijeko sa 1,6 odsto mliječne masti, Niško sa 2,8 odsto, Merkator od jednog litra, koje proizvodi Niška mljekara, Imlekova kravica od 0,5 i 2,8 odsto mliječne masti, proizvođača Imlek Beograd i Imlek Kozarska Dubica, kao i Mljekare Šabac od 3,2 odsto mliječne masti.

Bezbjednost ispred biznisa

Ivanović je kazao da je problem sa bezbjednosti mlijeka ispred politike i biznisa i da je cilj Crne Gore da zaštiti zdravlje svojih građana. Iz Vlade Srbije juče je saopšteno da je mlijeko ispravno, te da se netačnim informacijama želi stvoriti prostor za genetski modifikovanu hranu (GMO).

"Nijesmo dopustili politizaciju ovih problema, iako se on politizuje u nekim drugim zemljama. Smatramo da je to ipak unutrašnje pitanje tih zemalja i kako će one to rješavati mi se u to nećemo miješati", kazao je on.

Ministar je naveo i da nije momenat za dodatno pravljenje biznisa, već se mora preventivno djelovati, a o nastaloj šteti za proizvođače razgovaraće "kada za to dođe vrijeme".

Iako su se neki od crnogorskih proizvođača oglušili o zabranu proizvodnje tvrdeći da je njihovo mlijeko bezbjedno i da su to utvrdila i ispitivanja Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), nova ispitivanja pokazala su drugačije rezultate.

Jogurt, sir i pavlaka bezbjedni

Na pitanje novinara šta je sa mliječnim proizvodima – jogurtom, pavlakom i sirom glavna veterinarska inspektorka Biljana Blečić kazala je da prate evropske standarde i da je na osnovu raznih stručnih ispitivanja i istraživanja potvršeno da se tehnološkom obradom mlijeka smanjjje prisustvo aflatoksina u tim proizvodima.

"Tehnološkom obradom mlijeka, kroz proces fragmentacije dodaju se određene vrste mikroorganizama koji troše jedan dio aflatoksina i na taj način se on smanjuje od 50 do 93 puta. To je razlog zašto se aflatoksini ne traže u ovoj vrsti proizvoda, jogurt, sir, pavlaka i drugi", kazala je ona.

Novinare je interesovalo i koliko je bezbjedna proizvodnja piva zbog korišćenja slada, a Blečić je navela da svaki uvoz za pivarsku industriju se kontroliše na mikrotoksine i na komplet zdravstvenu bezbjednost. Kako je rekla kontrola je pogotovo pojačana od avgusta prošle godine.

Galerija

Bonus video: