Mještani Brajića neće paraglajdere

Iz Mjesne zajednice Brajići razloge za svoj zahtjev obrazložili su time da na uzletištu ne postoje osnovni elementi za bezbjednost
78 pregleda 6 komentar(a)
paraglajding, Foto: Mondo.rs
paraglajding, Foto: Mondo.rs
Ažurirano: 23.02.2013. 10:17h

Uzletište za paraglajdere sa visoravni u mjestu Brajići, moglo bi da bude ukinuto, nakon što je Mjesna zajednica tog malog mjesta na granici budvanske i cetinjske opštine zatražila od metropole turizma da se ono, kao stavka, izbriše iz ovogodišnjeg plana privremenih lokacija.

„Tražimo da se iz navedenog nacrta briše i stavka 'Deponija čvrstog otpada"

Uzletište, koje je godinama radilo nelegalno, nije imalo ni osnovne uslove. Uprkos tome, brojni neiskusni letači, uglavnom turisti, željeli su da iskušaju taj adrenalinski sport.

Iz Mjesne zajednice Brajići razloge za svoj zahtjev obrazložili su time da na toj lokaciji ne postoje osnovni elementi za bezbjednost, o čemu, kako su naveli, govore česte nesreće, čak i sa smrtnim ishodom.

Zbog devastacije prostora predložili su da se odmah onemogući pristup toj lokaciji motornim vozilima i ne dozvoli njeno korišćenje bez prethodno propisanih i ispunjenih zakonskih uslova za takvu vrstu aktivnosti.

"Opština i Javno komunalno preduzeće iz Budve ne poštuju postojeći ugovor o korišćenju deponije, a taj ugovor ističe u maju“

„Tražimo da se iz navedenog nacrta briše i stavka 'Deponija čvrstog otpada', koja je, takođe, predviđena na prostoru KO Brajići. To zahtijevamo jer Zakon o planiranju prostora i uređenju objekata, na osnovu kojeg se pravi program privremenih objekata, ne predviđa deponije kao vrstu privremenog objekta.

Na prostoru KO Maini, na privatnom zemljištu, već je predviđena ista takva deponija, pa je nelogično dupliranje. Prostor na kome je predviđena deponija na Brajićima, koji se već šest godina koristi za tu namjenu, ne dozvoljava deponovanje novih količina još tri godine, a to je period za koji se donosi program privremenih objekata.

Opština i Javno komunalno preduzeće iz Budve ne poštuju postojeći ugovor o korišćenju deponije, a taj ugovor ističe u maju“, rekli su predstavnici MZ Brajići na nedavnoj javnoj raspravi povodom nacrta plana privremenih lokacija.

Sa druge strane, mještani Brajića su zadovoljni zbog toga što je spalionica smeća, ranije predviđena na Brajićima kao privremeni objekat, poslije šestogodišnje borbe žitelja, nevladinih organizacija i građana Budve, “nestala “ iz programa privremenih objekata.

Bonus video: