Gorjanc-Prelević pisala Konjeviću: Ministre, kaznite batinaše

Gorjanc - Prelević je istakla da Konjević ne smije dozvoliti da se ponovi scenario iz slučaja prebijanja pritvorenika u ZIKS-u iz 2005.
89 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 20:46h

Akcija za ljudska prava (HRA) zahtijeva od ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da obezbijedi procesuiranje policijskih službenika koji su nezakonito primijenili sredstva prinude na košarkaškoj utakmici Budućnost - Partizan.

Oni su apelovali na Konjevića da preduzme mjere iz svoje nadležnosti - da počinioci budu identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonskim propisima, a svakako i rukovodilac i starješine koji prikrivaju one službenike MUP-a koji krše ljudska prava koja su dužni da štite.

U pismu dostavljenom Konjeviću izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc - Prelević ocijenila je nedopustivim da policajci koji su nezakonito primijenili silu ostanu nekažnjeni, posebno imajući u vidu odredbu čl. 59 st. 5 Zakona o unutrašnjim poslovima (ZoUP) prema kojoj je za nezakonitu upotrebu sredstava prinude lično odgovoran policijski službenik koji je primijenio, odnosno naredio nezakonitu upotrebu sredstava prinude.

“Opravdanje da im je naređeno da nezakonito postupe (što je djelimično u suprotnosti sa odgovorom Odjeljenja za unutrašnju kontrolu datom novinarki ND Vijesti u kome se kaže da se na video snimku vidi da ih u pojedinim slučajevima starješine odvraćaju od takvog postupanja) svakako ih ne oslobađa odgovornosti”, pojasnila je Gorjanc - Prelević.

Ona je istakla da je značajna inicijativa Ministarstva da se primarno utvrdi odgovornost rukovodioca obezbjeđenja, jer ni rukovodilac, ni starješine koji su bili angažovani na obezbjeđenju, nijesu željeli da otkriju koji su policajci nezakonito upotrebljavali palicu kao sredstvo prinude, iako se na snimku vidi da su u pojedinim slučajevima u tome pokušali da ih spriječe.

Gorjanc - Prelević je u pismu podsjetila Konjevića da Zakon o unutrašnjim poslovima izričito zabranjuje ponašanja na koja HRA ukazuje i da je profesionalna obaveza svih pripadnika UP zaštita bezbjednosti građana i njihovih Ustavom utvrđenih sloboda i prava, a ne, kako se iz navedenih primjera može zaključiti, nezakonito, samovoljno kažnjavanje i odmazda.

“Nezakonito ponašanje policijskih službenika na utakmici i njihovo prikrivanje od strane starješina ukazuju na to da je izvršeno više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti - zlostavljanje, nasilničko ponašanje, neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca, pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, zloupotreba službenog položaja”, navodi se u pismu Konjeviću..

Gorjanc - Prelević je istakla da Konjević ne smije dozvoliti da se ponovi scenario iz slučaja prebijanja pritvorenika u ZIKS-u iz 2005. i prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića u ”Betonjerci” iz 2008 - da odgovorni izvršioci i nalogodavci iz Uprave policije do danas ne budu otkriveni i sankcionisani za nesumnjivo zlostavljanje i mučenje.

“Očekujemo od Vas da obezbijedite djelotvornu istragu i ovih navedenih slučajeva, kao i slučaja košarkaške utakmice i založite se za kažnjavanje i svih pripadnika MUP-a, to jest Uprave policije, koji su do danas prikrivali izvršioce tih krivičnih djela. Jasno je da nekažnjivost policijskih službenika i odgovornih lica u MUP-u za očigledna kršenja ljudskih prava ugrožava povjerenje građana i u rad MUP-a i u vladavinu prava u državi”, navodi se u pismu.

Galerija

Bonus video: