Radunović: Bar favorit za regionalni centar

Radunović je posebno istakao svoj, kako je kazao, “lični pozitivni odnos i duboko poštovanje“ prema nivou zdravstvene zaštite i zdravstvenim radnicima u Ulcinju i Baru
81 pregleda 4 komentar(a)
Miodrag Radunović, Žarko Pavićević, Foto: Anto Baković
Miodrag Radunović, Žarko Pavićević, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.02.2013. 20:02h

Bar je favorit da u narednom koraku reforme zdravstvene zaštite postane regionalni centar za primorje kojem gravitira 200.000 stanovnika. Ali, prvo treba da se ovdje formira jedan od osam zdravstvenih centara za Bar, Budvu i Ulcinj, rekao je ministar zdravlja dr Miodrag Radunović nakon sastanaka sa predsjednikom Opštine i rukovodiocima zdravstvenih ustanova u gradu pod Rumijom.

Trajna obaveza budućeg regionalnog centra je da, dodao je Radunović, u svakom smislu bude spreman da pomogne građanima i turistima.

“Da li će regionalni centar biti u Baru ne zavisi od moje volje, već prvenstveno od uloge zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Baru, njihove privrženosti, etičnosti i moralnosti prema žiteljima cijele regije”, naglasio je on.

Radunović je posebno istakao svoj, kako je kazao, “lični pozitivni odnos i duboko poštovanje“ prema nivou zdravstvene zaštite i zdravstvenim radnicima u Ulcinju i Baru.

Čelnici Opšte bolnice i Doma zdravlja u Baru Branka Milović i Borislav Lalević pozdravili su dosadašnje rezultate reforme zdravstvene zaštite.

“Reforme u zdravstvu koje slijede donijeće benefite građanima, Opština podržava takvu organizaciju i ministarstvo sa sigurnošću može računati na naše partnerstvo. Ministra smo upoznali da lokalna uprava želi da Bar bude regionalni centar, ali, to ne zavisi samo od nas”, rekao je predsjednik Opštine Žarko Pavićević.

Na susretu bilo je riječi i o stanovima za prosvjetne i zdravstvene radnike.

“Radovi bi trebalo da budu završeni krajem maja, a useljenje u tu i susjedne tri sindikalne zgrade početkom juna”, rekao je Pavićević.

Na novinarske primjedbe da je u kriznim situacijama veoma slaba komunikacija sa zdravstvenim ustanovama kojima evidentno nedostaju portparoli, ministar Radunović je kazao da sistematizacijom PR službu imaju samo Klinički centar i Institut za javno zdravlje.

“Treba u okviru postojećih poslovnih sekretara pronaći osobe u ovim ustanovama koje će biti na usluzi novinarima 24 sata dnevno”, rekao je ministar zdravlja.

Pacijenti iz Ulcinja neće morati da putuju

Ministar Radunović kazao je, prilikom posjete Ulcinju, da će kroz reformu zdravstva i formiranjem zdravstvenog centra u Baru, Dom zdravlja u najjužnijem gradu na najbolji način moći da podigne nivo svojih usluga u korist građana i turista.

“Želim da budem jasan – zdravstveni centar ne ukida nijedan dom zdravlja. Kao i ostali, i ulcinjski Dom zdravlja ostaje sa direktorom na čelu, ali i sa znatno unaprijeđenim uslugama”, kazao je Radunović, navodeći da će formiranjem zdravstvenog centra u Baru omogućiti, odnosno stvoriti veću mobilnost doktora specijalista. “Tako Ulcinjani neće morati da idu, recimo, kod hirurga u Bar jer će on doći i biti tu. Ako smo pod jednim krovom, imamo veću mobilnost specijalista. Uz profesionalnu saradnju samo možemo da idemo u susret interesima građana”, kazao je Radunović uz konstataciju da je takav koncept reforme već poznat u Evropi.

Radunović se prvo sreo sa prvim čovjekom grada Nazifom Cunguom, a kasnije i sa direktorom Doma zdravlja Pavlom Marnikovićem koji se saglasio sa ocjenom ministra da je reforma u korist pacijenata. “Dobro je da čujemo informaciju iz prve ruke i otklonimo spekulacije da to nije dobro za građane”, kazao je Marniković. Uprkos tome, Cungu je izrazio rezervu prema projektu, naglasivši da lokalna vlast ima drugačije viđenje reforme zdravstva. “Pitali smo ministra da li makar zdravstveni centar može biti u Ulcinju, budući da su nam svi ostali centri poput Regionalnog vodovoda, 'Morskog dobra' ili 'Vodacoma' u drugim gradovima”, kazao je Cungu. Na sastancima je dogovoreno da ministarstvo “krene” u nabavku ginekološkog ultrazvučnog aparata za Vladimir i u projekat ponovnog otvaranja ambulante u Štoju, gdje, prema procjeni, tokom ljetnjih mjeseci boravi više od 50.000 turista. S.A.

Bonus video: