Muke nikšićkog sela: Put neprohodan, djeca još na raspustu

Mještane, koji polako ostaju bez zaliha hrane, spasava Milovan Glušac koji ima motorne sanke, pa kako kome šta zatreba ode do Bileće i donese
54 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 17:50h

Put do Donjih Crkvica, sela koje je 70 kilometara udaljeno od Nikšića, u blokadi je od 3. decembra.

Zbog neprohodnosti puta do škole "Janko Bjelica", u kojoj nastavu pohađa 10-ak učenika, ne mogu da dođu ni nastavnici koji su uglavnom iz Nikšića, pa za đake zimski raspust, koji je zbog snijega počeo ranije nego drugima, i dalje traje.

Iz mjesnog centra nastavu pohađa samo dvoje učenika, dok su ostali iz drugih sela, pa su u školu dolazili istim kombijem koji je dovozio i nastavnike.

Mjesna zajednica broji oko 150 stanovnika. Dobra strana je, kazali su mještani, to što imaju desetoro djece predškolskog uzrasta, tako da će škola i kraj i dalje "živjeti"

Mještani su ogorčeni zbog, kako tvrde, nebrige lokalne vlasti iz Nikšića, i u telefonskom razgovoru su kazali da im je jedini spas sunce, pa se nadaju da će do Đurđevdana snijeg okopniti i oni "ponovo postati sastavni dio opštine koja ih je zaboravila".

"Naš kraj je ni carski ni spahijski. Niko ne vodi o njemu računa, niti ga izgleda ima na crnogorskoj mapi, a na evropskoj još manje. Svi će otići u Evropu, a mi ćemo na drugu bandu. Škola je zatvorena i bez obzira na sve elementarne nepogode nastavnici i direktorica su spremni da rade, ali ne mogu, i tako su, ne svojom krivicom, isključeni iz procesa rada. U Nikšiću vlada anarhija, a trpe oni koji hoće i žele da rade. Uvijek se na narodu kola lome", ogorčen je učitelj Jovan Novaković.

"Svi će u Evropu, a mi na drugu bandu": Novaković

Dodatni problem, kazao je Novaković, predstavlja i to što je put do Bileće, koja je od sela udaljena 10-ak kilometara, u blokadi od prošle sedmice, a mještanima je prifalilo namirnica.

"Iz Bileće stalno čiste put i oni su ti koji nas drže u životu. Ali ne mogu ni oni više. Ipak, mi pripadamo Crnoj Gori, a ne Hercegovini, mada mi se čini da ne pripadamo nikome. Ne smije ni gradonačelnik Bileće da se upušta u avanture i čisti put do Crne Gore. Milovan Glušac ima motorne sanke, pa kako kome šta zatreba ode do Bileće i donese. Ne znam šta bi bez njega, jer smo zaboravljeni od svakoga i nije ovo samo nekorektno nego i nepošteno ponašanje nadležnih prema nama", kazao je Novaković.

Ono što je loše je da imaju dosta neženja, a kakvi su uslovi života plaše se da će se rijetko ko od tih momaka odlučiti da stane na "ludi kamen"

"Moramo mi mlađi pomoći mještanima, jer ovdje smo, više nego bilo gdje drugo, upućeni jedni na druge", kazao je 35-godišnji Glušac.

"Teško se snalazimo. Evo tri mjeseca svi su zaboravili na Crni Kuk i Crkvice. Sramota. Nas posljednjih pet-šest godina spasavaju samo Đurđevdan i sunce", kazao je Novak Šapurić.

Mjesna zajednica broji oko 150 stanovnika. Dobra strana je, kazali su mještani, to što imaju desetoro djece predškolskog uzrasta, tako da će škola i kraj i dalje "živjeti".

Ono što je loše je da imaju dosta neženja, a kakvi su uslovi života plaše se da će se rijetko ko od tih momaka odlučiti da stane na "ludi kamen", jer je teško naći djevojku koja će pristati da živi u zaboravljenom kraju.

Nije im, smatraju mještani, ni zamjeriti, jer Crkvice svi zaobilaze. Još samo kada bi i snijeg počeo da ih zaobilazi...

Opština očekuje da put bude očišćen za dva do tri dana

Iz lokalne uprave „Vijestima“ su kazali da je mehanizacija na terenu, te da je visina sniježnog pokrivača oko 1,3 metra zbog čega je otežano čišćenje.

"Svake noći padne novih 10-ak centimetara snijega zbog čega je čišćenje otežano, ali ljudi daju sve od sebe da put što prije bude očišćen. Zbog velikog snijega dnevno se može očistititi svega po dva-tri kilometra, tako da bi trebalo da put do Donjih Crkvica bude prohodan za dva-tri dana. Mehanizacija je trenutno prešla Sominu", kazali su iz lokalne uprave.

Galerija

Bonus video: