Umjesto bezbjednosti cilj je punjenje budžeta

"Propisali smo korištenje zimskih guma i na sjeveru i na jugu i tamo gdje su neohodne i tamo gdje nijesu, napravili smo najstravičniji udar na budžet građana"
59 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 21:03h

Nešto manje od dva mjeseca od kada se primjenjuje Zakon o bezbjednosti u saobraćaju bilo je dovoljno da većina poslanika skupštinskog Odbora za politički sistem ocijeni da postoje zloupotrebe u njegovom sprovođenju.

Na sjednici Odbora, ipak, nijesu podržane izmjene tog zakona, već će se o njemu izjasniti na sljedećoj sjednici.

Snežana Jonica (SNP) kazala je da su se norme ovog Zakona, kojima je trebalo da se poveća bezbjednost na putevima, okrenule u svoju suprotnost i postale norme kojima se puni budžet.

Ona je ukazala na zloupotrebe, a koje se tiču činjenice da saobraćajni policajci naplaćuju kaznu vozačima koje zaustave, a koji bez fluorescentnog prsluka pođu do policijskog vozila nakon što budu zaustavljeni.

Snežana Jonica

“Imamo i praksu koja se odnosi na zimske gume i na priču da smo zakonom propisali korištenje zimskih guma i na sjeveru i na jugu i tamo gdje su neohodne i tamo gdje nijesu, i da smo napravili najstravičniji udar na budžet građana, a da smo sa druge strane došli u poziciju da onaj ko treba da kontroliše primjenu tog zakona ne poštuje taj zakon”, istakla je Jonica.

Ona je podsjetila na odredbu kojom se predviđa da se vozila koja nemaju zimsku opremu isključuju iz saobraćaja i pitala da li se iz saobraćaja isključuju i policijska vozila.

Poslanica SDP-a Draginja Vukanović ima primjedbe na rad policijskog vozila "pasat", koji "hvata" vozače koji prekoračuju brzinu

SNP je predložio da, ukoliko dođe do toga da određeni kandidat ima dva suprotstavljena uvjerenja, njegovo zdravstveno stanje utvrđuje drugostepena komisija, a da taj kandidat do odluke nema pravo da upravlja vozilom. Izmjenama je predviđena i obaveza Vlade da najmanje jednom godišnje podnese Skupštini izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja za prethodnu godinu.

"Možda je to prilika da tad i definišemo kuda idu sredstva koja se ubiraju od onih koji plaćaju kazne za prekršaje na putevima", kazala je Jonica.

Ona je istakla mogućnost da se novac od kazni usmjeri na popravljanje kritičnih tačaka na putevima zbog kojih se često dešavaju nezgode.

Primjedbe i na policijski "pasat"

I poslanica SDP-a Draginja Vukanović imala je primjedbe ali u prvom redu na rad policijskog vozila "pasat", koji "hvata" vozače koji prekoračuju brzinu.

Ona je kazala da joj se više građana žalilo kako “pasat” pokazuje veću brzinu automobila kojeg goni i zaključila da “nešto u mehanizaciji tog uređaja nije u redu i da to treba preispitati”.

SNP je predložio da osobe od 16 do 24 godine ne smiju upravljati vozilom brzinom većom od 80 kilometara na čas, da ne smiju upravljati vozilima B kategorije sa snagom većom od 75 kilovati, kao i da vozila B kategorije ne smiju voziti od 23 sata uveče do 5 časova ujutro, ako sa njima nije suvozač koji najmanje 7 godina ima vozačku dozvolu.

Članovi Odbora su smatrali da je taj predlog sporan jer može predstavjati jedan vid diskriminacije.

Namjera da se smanji nered se zloupotrebljava

Da Zakon o bezbjednosti u saobraćaju u praksi ima “koliko prednosti toliko i nedostataka”, smatra i Milorad Vuletić (DPS).

On ističe da ga je saobraćajni policajac opominjao jer nije imao prsluk u kolima već u prtljažniku:

“Imam osjećaj da, kada krenem na neki malo duži put, treba da nosim lični prtljag da ne bih na prvoj krivini bio kažnjen”.

Prema njegovim riječima, na taj način se “pomalo” zloupotrebljava ovaj propis čija je namjera bila da se smanji “nered u saobraćaju”.

Vuletić je kazao da se moramo pridržavati standarda, ali ne po svaku cijenu, nego je potrebno utvrditi prelazni period od pet ili 10 godina za sprovođenje svih normi.

Galerija

Bonus video: