Još jedno uspješno presađivanje: Boris bubreg dao bratu Darku

Otac pacijenata: Doktori su rekli da je sve proteklo u redu i da ostaju pod kontrolom. Imao sam tremu zbog ishoda, ali sam sada zadovoljan
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 12:51h

Treća transplantacija bubrega sa živog davaoca, uspješno je okončana, saopštio je urolog dr Petar Kavarić.

On je kazao da je hirurška intervencija protekla bez ikakvih problema.

"Sam hirurški tok je prošao bez komplikacija, nije bilo nikakvih iznenađenja. Bubreg je promokrio, a oba pacijenta su već budna”, kazao je Kavarić neposredno nakon izlaska iz operacione sale.

Otac pacijenata koji su učestvovali u transplantaciji Martin Braič iz Bijelog Polja, kazao je da je zadovoljan nakon operacije. Njegov sin Boris (38) dao je bubreg bratu Darku (37).

"Doktori su rekli da je sve proteklo u redu i da ostaju pod kontrolom. Imao sam tremu zbog ishoda, ali sam sada zadovoljan", rekao je on.

Braič je rekao da je njegov mlađi sin imao težak život te da je od aprila na dijalizi.

Pacijenti su smješteni na jedinici intenzivne njege, gdje će ih u narednih 24 sata pratiti anesteziolozi i nefrolozi.

"Koristim prilliku da se zahvalim kolegama iz Kliničko-bolničkog centra Rebro iz Zagreba, koji su uložili veliki napor kako bi nastavili započetu saradnju iz oblasti transplantologije”, rekao je Kavarić.

Hirurg iz KBC Rebro, prof dr Željko Kaštelan ponovio je da je treća transplantacija prošla uspješno.

"Davatelj bubrega je odlično podnio operativni zahvat, takođe, i pacijent kome je transplaniran bubreg. Funkcija bubrega je potpuno uredna", kazao je on.

Profesor je napomenuo da su česte porodične transplantacije, kakva je u planu i danas.

"Za naredne operacije ne zavisi sve on nas, za visi i od obaveza kolega iz Zagreba. Nadam se da ne bi trebalo dugo da se čeka. Neki razgovori i pregovori su da bi toi već trebalo u aprilu”

Kavarić je kazao da taj kontinuitet transplantacija planiraju da zadrže.

"Za naredne operacije ne zavisi sve on nas, za visi i od obaveza kolega iz Zagreba. Nadam se da ne bi trebalo dugo da se čeka. Neki razgovori i pregovori su da bi toi već trebalo u aprilu”, rekao je on.

Kavarić je rekao da je želja je da se u Crnoj Gori uradi i prva kadeverična transplantacija, odnosno sa preminulog davaoca.

"Cilj pokretanja čitavog postupka je i bio da se razvije i ta oblast, i iskoristi taj potencijal", rekao je on.

Prva transplantacija urađena je 25. septembra prošle godine, koju je radio hrvatski i crnogorski ljekarski tim. Dvadesetpetogodišnjem Aleksandru Vujoviću iz Nikšića presađen je bubreg njegove majke Olivere.

Pacijent kojem je presađen bubreg: Nakon dijalize, sve je lako >>>

TV Vijesti, Marko Mišić

Dan kasnije, Sabaheta Osmanović iz Rožaja dala je bubreg dvadesetogodišnjoj kćerki Jasmini.

Galerija

Bonus video: