Centar za stručno obrazovanje ima tri računa i bez tendera troše pare

Utvrđeno je da finansijsko poslovanje nije u skladu sa propisima, što je posljedica potpunog odsustva internih kontrola
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 20:34h

Centar za stručno obrazovanje nije dao istinite i objektivne prikaze primitaka i izdataka u finansijskom izvještaju za 2011. godinu i posluje preko tri žiro-računa za koje nemaju saglasnost Ministrstva finansija i ne nose oznaku "državni", piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), koji je potpisao član Senata Branislav Radulović.

Ističe se da su pronađene značajne greške u prikazima opštih i prihoda od donacija, izdataka za poreze i doprinose, energiju, za ostala lična primanja, ugovorene obaveze, a ne postoji ni evidencija obaveza. Zbir materijalno značajnih grešaka u godišnjem finansijskom izvještaju Centra iznosi 330.062 eura.

"Opšti prihodi prikazani su u izvještaju Centra u iznosu 372.562,93 eura dok prema Glavnoj knjizi trezora opšti prihodi programa Centra za stručno obrazovanje iznose 477.545,86 eura, a greška u prikazivanju opštih prihoda iznosi 104.982,93 eura”, piše u izvještaju, na osnovu kojeg je Kolegijum DRI dao negativno mišljenje na finansijski izvještaj Centra.

"Centar je pogrešno, na poziciji rashodi za materijal i usluge prikazao sredstva za finansiranje zarada zaposlenih na radniĉkim univerzitetima u iznosu 116.126,62 eura”, stoji u izvještaju.

Prikazali su i netačne podatke da je za lična primanja dato 16.884 eura, a revizijom je utvrđeno da je 2011. za to isplaćeno 35.746 eura

Prikazali su i netačne podatke da je za lična primanja dato 16.884 eura, a revizijom je utvrđeno da je 2011. za to isplaćeno 35.746 eura. Konstatovano je da je Centar platio porez i prirez na umanjenu osnovicu za 30 odsto, što nije u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, dok su naknade za rad u radnim grupama i komisijama u iznosu od preko 20.980 eura isplaćene bez odluke o imenovanju članova radne grupe.

Revizijom je utvrđeno da finansijsko poslovanje Centra nije u skladu sa propisima, što je posljedica potpunog odsustva internih kontrola, kao i odsustvo nadzora, za koji je nadležno Ministarstvo prosvjete.

Revizori su preporučili eliminisanje konflikta interesa u Upravnom odboru jer se osoba zadužena za vođenje računovodstva i sastavljanje finansijskog izvještaja istovremeno nalazi i u Upravnom odboru Centra.

Revizori su pronašli i da je 57.780 eura potrošeno mimo Zakona o javnim nabavkama.

"Javne nabavke realizovane neposrednim sporazumom iznose 48 odsto i ako je Zakonom propisani limit 10 odsto od ukupno realizovanog budžeta javnih nabavki. Subjekat revizije je u toku 2011. godine u više navrata, neposrednim sporazumom, nabavio kancelarijskog materijala u ukupnom iznosu 11.551,51 euro, što predstavlja dijeljenje predmeta javne nabavke i što nije u skladu sa Zakonom", piše u izvještaju.

Centar za stručno obrazovanje postoji radi usavršavanja nastavnika i direktora stručnih škola u pravcu pedagoških znanja, korišćenja savremenih metoda za prenošenje znanja i unapređivanja znanja iz stručno-teorijskih predmeta.

Odlučićemo što ćemo nakon sjednice

Upravnog odbora Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković kazao je “Vijestima” da još detaljno nije pročitao izvještaj i da će o tome kakve će poteze povući odlučiti nakon sjednice Upravnog odbora.

“Naš status nas dovodi u situaciju da nas posmatraju kao državni organ, a mi to nismo. Osnovani smo na bazi socijalnih partnera”, rekao je on.

Osnivači Centra su Ministarstvo prosvjete, Centar za stručno obrazovanje, Privredna komora, Zavod za zapošljavanje i Savez sindikata. Revizori su preporučili osnivačima da preispitaju postojeći status i način finansiranja Centra jer je revizijom utvrđeno da postoji rizik da će se u narednom periodu javiti nepravilnosti u njihovom poslovanju. Osnivači Centra, osim Ministarstva, nijesu 2010. i 2011. učestvovali u njegovom finansiranju.

Galerija

Bonus video: