Uče za menadžere, ali papire o tome nemaju

Polaznici eksperimentalne Više škole za menadžere kulinarstva već naišli na probleme, Ministarstvo tvrdi da je sve po zakonu i da to nije fakultet
107 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 20:17h

Kada je 20 srednjoškolaca sa smjera kuvarstvo zvanično primljeno u prvu eksperimentalnu generaciju Više škole za menadžere kulinarstva, otvorenoj pri Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić”, nijesu znali da neće dobiti nikakve pismene dokaze da su studenti.

I dok su na zvaničnom otvaranju isticali da je škola besplatna i da je finansira država, ubrzo su polaznici morali uplatiti po 100 eura.

“Tražili su im, iako su na budžetu 100 eura za namirnice i da ako to ne uplate neće moći na vježbe. Od oktobra prošle godine nemaju indekse, niti bilo kakav pismeni dokaz da su studenti. Nemaju nijednog profesora koji je već predavao na fakultetu. Ocjenjuju ih ocjenama od 1 do 5, a studenti odustaju”, kazao je jedan od nezadovoljnih roditelja “Vijestima”.

Ipak u Ministarstvu prosvjete situaciju ne vide kao problematičnu, već ističu da je sve u skladu sa zakonom. Portparolka Ivona Međedović kazala se, prema odredbama Zakona o stručnom obrazovanju, u višoj stručnoj školi stiče nivo višeg stručnog obrazovanja u trajanju od dvije godine i da je to priprema na najvišem stručnom nivou za konkretan rad u zanimanju.

“Zakon o visokom obrazovanju u svojim odredbama nema i ne prepoznaje ovaj tip obrazovanja. Prema tome, više stručno obrazovanje ni na koji način ne utiče na univerzitetsko obrazovanje, nije nivo visokog obrazovanja, već nivo pet Nacionalnog okvira kvalifikacija”, rekla je Međedović.

Prvi dan nastave

Prema podacima Ministarstva, za menadžere kulinarstva trenutno se obrazuje 17 polaznika. Kako je saopštila Međedović, tri kandidata su odustala zbog nemogućnosti da usklađuju obaveze na poslu i nastavu. Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da su polaznici morali i uprkos tome što su na budžetu da plate određeni novac za namirnice, iz Ministarstva su odgovorili da je takvu odluku donio Školski odbor. Pare su im trebale za vježbe iz predmeta: Priprema i prezentacija hrane, Uvod u pekarstvo i poslastičarstvo i Praktična nastava”.

Za Ministarstvo nije mimo zakona ni to što nemaju fakultetskog profesora jer je Zakonom o stručnom obrazovanje propisano je da nastavnik u stručnoj školi može biti lice koje je završilo odgovarajući fakultet ili umjetničku akademiju, odnosno koji je završio studijski program u trajanju od 240 ECTS.

“Izuzetno, nastavu iz pojedinih nastavnih predmeta mogu izvoditi lica sa odgovarajućom višom školom, ukoliko ne postoji fakultet, odnosno umjetnička akademija za obrazovanje nastavnika potrebnog profila””, kazala je Međedović.

Ipak u Ministarstvu prosvjete situaciju ne vide kao problematičnu, već ističu da je sve u skladu sa zakonom

Ona je dodala da nastavnik praktičnog obrazovanja može biti onaj ko ima završen odgovarajući fakultet, višu školu, odnosno ko je završio odgovarajući studijski program u trajanju od 240 ECTS ili 180 ECTS ili ima majstorski ispit i položen pedagoško-andragoški ispit.

Nastava je počela 1. novembra prošle godine u prostorijama Radničkog univerziteta “Milun Božović” u Podgorici.

Meni su rekli da su zadovoljni

Direktor škole Zoran Klikovac kazao je juče “Vijestima” da je u stalnom kontaktu sa učenicima Više škole, kao i da nije imao pritužbi na organizaciju nastave i prakse. “Baš smo juče razgovarali o tome da li bismo nešto mogli da primijenimo i da li imaju neke primjedbe na rad.

Međutim, polaznici su kazali da su zadovoljni nastavom. Mi smo otvoreni za svaku primjedbu i sugestiju”, kazao je on. Klikovac je na pitanje o dodatnim novčanim troškovima učenika kazao da bi samim prisustvom jednom času bilo sasvim jasno koliko je mnogo novca potrebno za obezbjeđivanje svega potrebnog za praktični dio nastave.

“To je ogroman trošak za školu. Pozivam sve koje intresuje da prisustvuju času i vide koliko je namirnica potrebno za tri predmeta i 20 učenika. Mi ne želimo da prezentuju svoj rad dva ili tri učenika, već da svi budu uključeni u rad”, rekao je Klikovac.

Galerija

Bonus video: