Juventas traži reakciju tužilaštva zbog Amfilohijeve izjave

Iz te NVO teražili reakciju ombudsmana i državnih organa navodeći da je u pitanju govor mržnje
15 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2013. 17:53h

Nevladina organizacija Juventas zatražila je reagovanje tužilaštva i institucije Obudsmana povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je, kako se navodi, homoseksualnost ocijenio kao unutrašnji poremećaj ljudske prirode.

Navodi se da je u slučaju govora mržnje motivisanog nacionalnom pripadnošću, tužilaštvo pokrenulo krivični postupak, dok je u slučajevima govora mržnje motivisanim seksualnom orijentacijom situacija do sada u potpunosti drugačija.

"Tužilaštvo nije procesuiralo prethodne slučajeve i pored reakcija organizacija civilnog sektora koje su ukazivale na to da je došlo do drastičnog kršenja osnovnog i Ustavom proklamovanog principa zabrane izazivanja ili podsticanja mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su prema dosadašnjoj praksi pravosudnih organa institucije mnogo češće pristupale gonjenju počinilaca krivičnih djela sa elementima govora mržnje po osnovu nacionalne pripadnosti nego onih krivičnih djela sa elementima govora mržnje po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Iz čega se može izvesti zaključak da su nedovoljni napori koje institucije pravosudnog sistema čine kako bi LGBT osobe bile u potpunosti zaštićene od svih vidova verbalnog nasilja kojem su izložene", kaže se u saopštenju.

NVO Juventas smatra da je reakcija nadležnih organa sekularne države potrebna kako bi se nedvosmisleno ukazalo na kažnjivost aktivnosti kojima se ugrožavaju prava i slobode drugih, "bez obzira na ma koje lično svojstvo".

Bonus video: