Zapadna luka za rusku dušu

Rusi i ruski jezik i danas su dominantni u Porto Montenegru, jednako kao što je to nekadašnji Sovjetski Savez bio kada su u pitanju remonti stranih ratnih brodova
2521 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2013. 00:58h

Sudeći po preovlađujućim stranim jezicima koje ćete čuti kada prošetate Porto Montenegrom, nastavlja se tradicija uspostavljena još 1974. godine u bivšem tivatskom vojnom brodogradilištu Arsenal na čijim ostacima raste nautički centar Pitera Manka.

Rusi i ruski jezik i danas su dominantni u Porto Montenegru, jednako kao što je to nekadašnji Sovjetski Savez bio kada su u pitanju remonti stranih ratnih brodova.

Mnogi su analitičari svojevremeno stalni boravak po dva-tri ratna broda ili podmornice SSSR-a na remontu u Arsenalu što je trajalo od 1974. do 1992, tumačili više namjerom te države da demonstrira svoje vojno i političko prisustvo na Jadranu, nego objektivnom tehnološkom potrebom. Kao što je nekad SSSR plaćao masne račune tivatskim brodograditeljima samo da bi bio vojno prisutan na Jadranu, tako su i danas Rusi glavni stanovnici elitnog nautičkog centra Porto Montenegro - bogataši iz te države “u krv skupo” plaćaju kvadrate u stanovima koje je “na pjeni od mora” u Tivtu izgradio kanadski bogataš Mank i u stvarnosti žive vjekovni san svih Rusa “da napokon izbiju na topla mora”.

Prema evidenciji Uprave za nekretnine i podacima upisanim u list nepokretnosti 2065 KO Tivat, u kojem se vode svi objekti nastali na području bivšeg Arsenala, Rusi su vlasnici skoro dvije trećine od ukupno oko 120 stanova u pet rezidencijalno-poslovnih objekata koji trenutno čine Porto Montenegro.

U spisku žitelja i vlasnika stanova nastalih u “najvećoj zapadnoj investiciji” u Crnoj Gori – Porto Montenegru, nalaze se imena desetina ruskih državljana.

Ne čudi da je nakon toliko dovedenih inostranih mušterija, šefica prodaje Porto Montenegra za tržište istočne Evrope, takođe i sama postala ponosna suvlasnica stana u tom elitnom tivatskom nautičkom centru.

Među klijentima iz Istočne Evrope koji imaju stanove u Porto Montenegru su i bugarski državljani, njih troje ali i više državljana Srbije, među kojima je jedan direktor predstavništva internacionalne konsultanstke grupe za projekte u građevinarstvu.

“Igralište za super bogate” kako je zapadna štampa nazivala Porto Montenegro u proteklim godinama, u praksi se ipak pokazuje kao svojevrsno “rusko selo” u srcu Tivta, elitni kvart za bogate Ruse kao što je to ekskluzivna moskovska četvrt Barviha u kojoj inače, živi i udova i sin Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević.

I kao što je Barviha danas vrlo živopisno stjecište raznih tajkuna, bivših političara, svrgnutih diktatora i drugih “istaknutih” ličnosti kojima je zajednički imenitelj dubok džep, tako i Porto Montenegro predstavlja ljetovalište za šarolik i ponekad veoma interesantan skup ličnosti koje su postale vlasnici nekretnina u tom nautičkom centru. Bogati kupci stanova su razni, a među njima ima i poznatih ličnosti iz svijeta biznisa, koji su povezani sa crnogorskom tranzicijom

Ovdje stan ima Rus Oleg Muhamedšin, direktor za korporativni razvoj “Rusala” – najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma u vlasništvu Olega Deripaske. Ruski tajkun Deripaska čije je većinsko vlasništvo nad KAP-om “u crno zavilo” crnogorsku ekonomiju i poreske obveznike, jedan je od Mankovih partnera u projektu Porto Montenegro i često u Tivat dovodi svoju ultraluksuznu jahtu “Queen K” i njen prateći brod “Sputnik”.

Oleg Muhamedšin

Sam Mank vlasnik je stana od 362 kvadrata na četvrtom spratu u zgradi “Teuta”, gdje mu je komšija drugi njegov partner u Porto Montenegru, britanski finansijski magnat Natanijel Rotšild na čije ime glasi stan površine 351 kvadrat.

U istoj zgradi stan ima i britanski bankar italijanskog porijekla Rikardo Orcel, koji je nakon karijere u “Bank of Amerika Merrill Lynch”, prešao na mjesto zamjenika izvršnog direktora ruske državne banke “VTB Capital”. Garancije crnogorske Vlade toj banci za kredit KAP-u od 60 miliona eura, takođe “vise” nad glavama poreskih obveznika Crne Gore koji vraćaju dugove Deripaskine kompanije u Crnoj Gori.

U interesantne žitelje Porto Montenegra spada i jedan ugledni britanski biznismen koji se bavi nekretninama i izgradnjom, kao i britanski advokat i pomorski preduzetnik , koji ima odlične poslovne kontakte širom svijeta u raznim aspetima pomorskog i jahting biznisa.

Stan površine 188 kvadrata u “Teuti” ima i britanski advokat Mark Harison, vlasnik advokatske kancelarije “Harrison Solicitors” koja posluje u Srbiji i Crnoj Gori. Harison je bio uključen u gotovo svaku veću i mnoge kontroverzne privatizacione poslove u Crnoj Gori u posljednjih desetak godina, među kojima i u dil Pitera Manka sa Milom Đukanovićem o kupovini Arsenala za samo 3,26 miliona eura.

Mark Harison

Harison je u tom poslu bio Mankov pravni zastupnik, a formalno je bio i prvi direktor novoosnovane kompanije “Adriatic Marinas”, uspostavljene za realizaciju projekta Porto Montenegro. Harison u tivatskoj marini drži i svoj relativno skroman 10-metarski gliser zanimljivog imena “The Full Monte” (Igra riječi – “The Full Monty” – “Do gole kože” naslov britanske filmske komedije o radnicima željezare koji ostaju bez posla i počinju preživljavati kao striperi, “Monte” – Crna Gora u žargonu britanskih biznismena).

Tu je i jedan italijanski biznismen sa poslovnim interesima u Rusiji , četiri britanska državljanina, Australijanac i jedan vlasnik stana iz Austrije…

U Porto Montenegru stan ima britanski biznismen sa pasošem Hongkonga Sajmon Marej, nekadašnji pripadnik francuske Legije stranaca, avanturista koji je između ostaloga pretrčao višednevni ultramaraton od 242 kilometra kroz Saharu i sam je stigao do Južnog pola.

Marej je čelnik “Glenkora” švajcarske kompanije koja je dugo imala monopol na kupovinu proizvoda KAP-a, a britanski mediji nedavno su izvijestili da ovaj bivši legionar, stoji iza ideje o osnivanju prve privatne Ratne mornarice na svijetu, a koja bi se pozabavila rješavanjem problema somalijskih pirata u Indijskom okeanu.

Pravi vlasnici se kriju iz of-šor firmi

Zanimljivo je da je veliki broj stanova prodatih u Porto Montenegru upisan na pravna lica – najčešće off shore kompanije, registrovane u “poreskim rajevima” pa je izuzetno teško doći do imena njihovih pravih vlasnika.

Tako su formalni sopstvenici ekskluzivnih nekretnina u tivatskom nautičkom centru kompanije poput “Larengo Holdings Limiteda”, “Quidont Investments Ltd” i “Zoulian Consultants Ltd” sa Kipra, “Lion` s Den“, „Windom Contracts Inc“, „Hapster Corp. and Commonwealth Trust“ i „Montenegro Properties Limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, “Gentian Holdings Ltd” sa Bahama, “M&M Consulting Ltd“ iz Hongkonga. Stanovi su upisani i na švajcarsku firmu „Spac SA“ iz Ženeve, britanske kompanije „Windom Contracts Inc“ i „Remkis Investments Inc“, te crnogorske kompanije „Pyla“ i „Montpro“ d.o.o. iz Podgorice.

Vlasnik stana površine 151 kvadrat u zgradi „Zeta“ je i srbijanska građevinska kompanija „Ratko Mitrović“ iz Beograda, dok je stan površine 193 kvadrata u zgradi „Ozana“ upisan na tivatsku kompaniju „Mahon Property Management“ čiji je osnivač poznati irski bivši vozač trka i vlasnik Formula 1 tima, Edi Džordan.

“Neki kupci kupuju stanove na ime kompanija, osnivanjem kompanije u Crnoj Gori ili na ime off-shore kompanije, jer im to daje mogućnost da kao investitori imaju ograničenu odgovornost (kao što je slučaj sa osnivanjem društva sa ograničenom odgovornošću, kao osnovnog oblika poslovne organizacije) ili zbog atraktivnog poreskog sistema u Crnoj Gori. Oni se ne „zaklanjaju“ kupujući nekretnine na ime kompanija, jer svako može provjeriti registracionu dokumentaciju tih kompanija u katastru”- objašnjavaju ovo u kompaniji “Adriatic Marinas” – Porto Montenegro uz napomenu da oni “zbog poštovanja principa zaštite privatnosti klijenata” ne mogu dati odgovor na pitanja ko su “reprezentativna” imena među kupcima njihovih stanova.

“Prodati stanovi se odmah registruju u katastar nepokretnosti, i to je lako provjeriti” – ističu iz menadžmenta kompanije Pitera Manka.Uprkos takvoj tvrdnji, u izvodu iz lista nepokretnosti 2065 KO Tivat, koji je “Vijestima” 31. januara izdala Uprava za nekretnine, vidi se da se još uvijek veliki broj prodatih stanova u Porto Montenegru zvanično vodi na “Adriatic Marinas”, a da imena kupaca još nisu upisana..

Mankov direktor vlasnik firme sa istom djelatnošću

Vlasnik dva stana u Porto Montenegru, površine 117 i 273 kvadrata je i tivatska firma „Monty Investments“ d.o.o.čiji je osnivač i izvršni direktor Australijanac Oliver Korlet.

To ne bi bilo ništa čudno da Oliver Korlet istovremeno nije član odbroa direktora „Adriatic Marinasa“ – Mankove kompanije koja upravlja projektom Porto Montenegro. Korletov „Monty Investments“ ima istu šifru djelatnosti („razrada građevinskih projekata“) kao i Mankov „Adriatic Marinas“ za koga Korlet radi. On lično, međutim, u tome ne vidi nikakav konflikt interesa: „Ne postoji konflikt interesa, već samo interes gospodina Korleta da „proba sopstveni kolač“, čime pokazuje da vjeruje u projekat i da je spreman da investira sopstveni novac u stan u Porto Montenegru.

Jahta Olega Deripaske "Queen K"

Njegova kupovina stana u Porto Montenegru važan je signal potencijalnim kupcima rezidencijalnih jedinica, odnosno preporuka da je u pitanju siguran projekat i dobra investicija”- rečeno je “Vijestima” u “Adriatic Marinasu”.

Plaćaju porez i turističku taksu

PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić „Vijestima“ je proslijedio potvrdu koju je toj firmi izdao Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat i u kojoj stoji da je „Adriatic Marinas“ tom organu dostavio spiskove kupaca stanova u zgradama „Teuta“, „Zeta“ i „Ozana“ „i da su isti oporezovani za 2011. i 2012. godinu“.

„Zaključno sa 2011. godinom, svi obveznici izmirili su svoje obaveze po osnovu poreza na nepokretnost i turističke takse, dok za 2012. godinu po istom osnovu, imamo naplaćenu poresku obavezu u iznosu od 95 odsto od ukupnog poreskog potraživanja za 2012 godinu. Protiv svih koji nisu svoje obaveze izmirili na vrijeme, Opština Tivat će sprovesti postupak prinudne naplate. Vlasnici stanova u zgradama „Milena“ i „Tara“ dobiće rješenja o porezu na nepokretnost za 2013. u zakonom propisanom roku“- stoji u tom dokumentu koji potpisuje sekretar za finansije i ekonosmki razvoj Opštine Tivat Rajka Jovićević.

Po Zakonu o porezu na napokretnosti, obveznik plaćanja ove dadžbine je “vlasnik nepokretnosti na dan 1. januara godine za koju se utvrđuje porez”, a “period za utvrđivanje poreza na nepokretnosti je kalendarska godina”. Budući da je zgrada “Milena” u katastru uknjižena 16. maja 2012, a “Tara” 16. jula prošle godine, to vlasnici stanova u te dvije zgrade, obavezi plaćanja poreza na nekretnine podliježu tek za 2013. godinu.

Galerija

Bonus video: