Najviše brojeva prenijeto u T-mobile mrežu

Propisana naknada za uslugu prenosivosti broja iznosi 3,5 eura, a raspoređuje se između operatora davaoca i primaoca telefonskog broja u odnosu 80 naprema 20
2 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.02.2013. 13:24h

U Crnoj Gori je za nešto više od godinu prenijeto 4.500 brojeva, od čega 320 između fiksnih mreža i 4.180 između mobilnih, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u mobilnim mrežama najviše brojeva prenijeto u T-Mobile, 54 odsto, zatim u M:tel 32 odsto, dok je u Telenor prenešeno 14 odsto.

"Od ukupnog broja prenijetih brojeva, najviše je prenešeno iz Telenora 64 odsto, iz M:tela 20 odsto i iz T-Mobile 16 odsto", rekli su predstavnici EKIP-a.

Oni su dodali i da su svi brojevi između fiksnih mreža prenijeti iz Crnogorskog Telekoma u M:tel.

Usluga prenosivosti telefonskih brojeva se pruža od 1. decembra 2011.

EKIP je na osnovu Zakona o elektronskim komunikacijama i Pravilnika o prenosivosti brojeva, donio Odluku o utvrđivanju visine jednokratne naknade za uslugu prenosivosti broja i načinu raspodjele.

Propisana naknada iznosi 3,5 eura, a raspoređuje se između operatora davaoca i primaoca telefonskog broja u odnosu 80 naprema 20.

"Operator iz čije se mreže prenosi broj dobija 2,8 eura, a onaj u čiju se mrežu prenosi broj 70 centi po prenešenom broju. Telekomunikacioni operatori, Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel su odlučili da uslugu prenosa telefonskih brojeva, za sada, pružaju besplatno", objasnili su iz EKIP-a.

Pretplatnici ne plaćaju naknadu za uslugu prenosa broja.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži postojeći telefonski broj pri promjeni operatora. Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa starim operatorom.

Uz zahtjev za prenos broja, građani dostavljaju na uvid važeći identifikacioni dokument, a preduzeća rješenje o registraciji iz Centralnog registra Privrednog suda.

Uz zahtjev za prenos broja se dostavlja i dokaz o plaćenom mjesečnom računu za pružene usluge kod operatora iz čije se mreže prenosi broj. Ako su ispunjeni svi uslovi za prenos broja, koji su propisani Pravilnikom o prenosivosti brojeva, pretplatniku se određuje datum prenosa broja, koji ne može biti duži od pet radnih dana od podnošenja zahtjeva.

Pretplatnik neće moći da koristi usluge na dan prenosa broja u periodu od 13 do 16 sati.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese žalbu Agenciji.

Bonus video: