Bar: Obilježeno pola vijeka od Jelisejskog sporazuma

“Pariz i Berlin su pokretači evropskog ujedjinjenja, u početku sa šest država, a od ovog ljeta biće ih 28"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 18:16h

Jubilej - pola vijeka od potpisivanja “Jelisejskog sporazuma” o pomirenju Francuske i Njemačke, kojim su general Šarl de Gol i kancelar Konrad Adenauer postavili kamen temeljac ne samo francusko-njemačkom pomirenju, već i evropskim integracijama, obilježen je i u Crnoj Gori.

Tim povodom je organizovan zajednički prijem, koji su ambasadori dvije zemlje Dominik Gazui i Pius Fišer priredili na palubi francuskog vojnog tankera “Muz” u Luci Bar. Nakon intoniranja himni tri države, Gazuije ukazala da je prije 50 godina okrenuta nova stranica u odnosu Francuske i Njemačke nakon koje “svijest o neprijateljstvu više ne postoji među našim građanima”.

“Pariz i Berlin su pokretači evropskog ujedjinjenja, u početku sa šest država, a od ovog ljeta biće ih 28. Pred nama je proširenje EU na Zapadni Balkan, na tom putu je i Crna Gora. Ekonomsko-finansijski momenat je trenutno težak, ali, odgovor na krizu ima samo jedno ime, a to je Evropa, zajedno smo jači. Duh Jelisejskog sporazuma je i dalje živ i ovo je više od godišnjice, ovo je poziv da zajedno ispisujemo nove stranice istorije Evrope”, rekla je Gazui.

Njemački ambasador Pius Fišer rekao je da su De Gol i Adenauer stavili pečat na pomirenje i postavili kamen temeljac izvanrednom partnerstvu: “Njemci i Francuzi su međusobno tješnje povezani nego bilo koje druge dvije nacije različitih jezika i kulture, a do koje mjere je oživio taj odnos potvrđuju hiljade zbratimljenih gradova, razmjena omladine i bezbroj njemačko-francuskih bračnih zajednica. Uprkos procesu globalizacije, Njemačka i Francuska su jedno drugom najbitniji privredni partneri. Radi se o dva politička partnera koji usko sarađuju i na svim nivoima usaglašavaju svoja mišljenja, što je oduvijek bilo za dobrobit Evrope”.

Pored predstavnika diplomatskog kora, prijemu su prisustvovali načelnik Generalštba VCG Dragan Samardžić, komandant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Darko Vuković, poslanici Srđan Milić, Azra Jasavić i Aleksandar Damjanović, političko-privredna delegacija grada Bara, gradonačelnik Cetinja Aleksadar Bogdanović...

.

Galerija

Bonus video: