Konjević skinuo Đukanovićevu sliku iz MUP-a

Dok je čekao u redu za lična dokumenta u takozvanoj “Limenci”, novinar “Vijesti” fotografisao je kancelariju u kojoj se vidi Đukanovićeva slika
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 21:18h

Fotografija premijera Mila Đukanovića ekspresno je juče sklonjena iz kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova, proizilazi iz odgovora vladinog resora, na čijem čelu se nalazi Raško Konjević.

Dok je prekjuče čekao u redu za lična dokumenta u takozvanoj “Limenci”, novinar “Vijesti” fotografisao je kancelariju u kojoj se vidi Đukanovićeva slika.

“Vijesti” su potom pitale MUP - zašto drže fotografiju predsjednika Vlade i da li fotografija šefa političke partije utiče na povjerenje građana u rad državnih službenika i namještenika, odakle je stigao sljedeći odgovor: “U službenim prostorijama područne jedinice MUP u Podgorici, na dan 14. 02. 2013. godine, ne nalazi se ni jedna fotografija premijera Mila Đukanovića”.

U Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, u dijelu - politička neutralnost i nepristrasnost, piše da državni službenik, odnosno namještenik vrši poslove politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom.

“Državni službenik, odnosno namještenik dužan je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja”, piše u članu devet tog zakona.

“Vijesti” su još 2003. godine pisale o fotografijama Mila Đukanovića u prostorijama tada podgoričkog Centra bezbjednosti.

Na istom mjestu, fotografija je opstajala i dok je Đukanović u dva navrata bio na funkciji šefa najjače parlamentarne partije, saopštio je “Vijestima” službenik područne jedinice MUP-a.

Tadašnji načelnik Centra bezbjednosti Sreten Radonjić nije ni odgovorio zašto se premijerova slika nalazila tamo.

Nekoliko pravnika, saopštilo je “Vijestima” da ta oblast nije regulisana zakonom, odnosno da nije uređeno pitanje da li se na zidu službenih prostorija državnih organa može okačiti slika državnika ili predsjednika stranaka.

“Zakonom to nije precizirano. Zavisi kako se na to gleda. Naravno postoji moralna obaveza službenika, jer se u percepciji građana stvara nepovjerenje u transparentan rad državnog organa”, rekao je jedan od podgoričkih advokata, insistirajući na anonimnosti.

Galerija

Bonus video: