Nevolje zatvorskih policajaca: Uručili diplome, pa ih ostavili na ulici

Za posao za koji su se školovali nijesu mogli konkurisati ni na javni konkurs koji je posljednjeg dana 2012. raspisala Uprava za kadrove
194 pregleda 12 komentar(a)
Zatvorski policajci, Foto: Jelena Jovanović
Zatvorski policajci, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 14.02.2013. 23:58h

Za 26 mladića i djevojaka koji su se školovali za zatvorskog policajaca, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija još nema mjesta.

Za posao za koji su se školovali nijesu mogli konkurisati ni na javni konkurs koji je posljednjeg dana 2012. raspisala Uprava za kadrove, kada su iz ZIKS-a tražili 254 službenika i namještenika.

Karakteristično je to što im, kako su neki od njih pojasnili, još nijesu verifikovane diplome, iako su u julu 2012. predstavljeni kao prva generacija tog obrazovnog profila.

Tada im je, na svečanosti kojoj su prisustvovali najviši državni zvaničnici, direktor zatvora Miljan Perović uručio poklone za uspješno završeno školovanje.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali, ali i govorili o akademcima, tadašnji premijer i ministar unurašnjih poslova Igor Lukšić i Ivan Brajović, direktor Akademije Živko Šipčić, direktor Uprave policije Božidar Vuksanović.

Brajović je tada kazao da osjeća "posebno zadovoljstvo zbog mladih, obučenih kadrova, koji su prošli zahtjevan program obuke i školovanja, kako bi već danas bili osposobljeni da daju optimalan odgovor svim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju naše društvo i država".

Jedan od akademaca, koji je insistirao na anonimnosti, kazao je "Vijestima" da nema nikakvih naznaka da će skoro naći zaposlenje iako im je, tvrdi on, nakon dvije godine školovanja, obećano da će odmah dobiti posao.

"Prošlo je osam mjeseci, a još nema nikakvih naznaka da ćemo se zaposliti iako smo jedina generacija obrazovanih zatvorskih policajaca u Crnoj Gori. Sa druge strane, sva evropska i domaća istraživanja pokazuju da u ZIKS-u ima oko 80 odsto neškolovanog kadra. Prijavljeni smo na Birou rada, ali nigdje osim u ZIKS-u ne možemo naći zaposlenje, jer smo specijalizovani za obavljanje te vrste posla", pojasnio je on.

Mladić je istako da još nijesu dobili diplome, ali nije znao da pojasni koji je razlog tome.

"Direktor (Živko Šipčić) nam je rekao da treba da dobiju odobrenje Ministarstva prosvjete, a da bi do tada, možda ZIKS mogao interno da nam prizna višu školu. Direktor Perović (Miljan) nam je obećao da ćemo u septembru početi sa radom. Od tada svaki put kada pitamo u Akademiji kada počinjemo, kažu da je u pitanju administrativni problem. Skroz su nas zapostavili i kao da ne znaju za nas. Za to vrijeme, neškolovani ljudi rade u ZIKS-u", kazao je on.

Šipčić je u decembru kazao da su toj generaciji izdali dokaz da su završili policijsku akademiju, ali ne i diplomu.

Pojasnio je da su od Ministarstva prosvjete tražili da propiše novi obrazac diplome, jer je ta generacija završila obrazovanje "po novom obrazovnom programu koji je licenciran kao program više stmčne škole".

"Ovih dana dobiće diplomu", kazao je Šipčić, ističući da problemi te generacije kod zapošljavanja imaju drugu pozadinu i da diploma nije sporna.

"U budžetu Uprave policije i ZIKS-a nijesu bila predviđena sredstva za obavljanje njihovog pripravničkog staža, to će biti riješeno od Nove godine i oni će početi da obavljaju pripravnički staž", rekao je Šipčić tada.

Prijave na provjeri

Na javni konkurs koji je Uprava za kadrove 31. decembra 2012. godine raspisala za potrebe ZIKS-a, javila su se 454 kandidata.

Oni su konkurisali za 254 slobodna radna mjesta, među kojima su i mjesta načelnika Kazneno-popravnog doma, nadzornika straže i stražara, socijalnih radnika, kriminologa i psihologa, potrebni su frizer, medicinske sestre, bravar, stolar, vodoinstalater, električar, automehaničar, vozači, kuvari...

Sve prijave, pojasnila je direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, sada su na provjeri, a tek nakon toga, kandidati će raditi testove i dolaziti na intervju u Upravu za kadrove.

Na konkurs za direktora ZIKS-a javio se, prema informacijama "Vijesti", samo Miljan Perović.

Par dana nakon što je taj oglas raspisan, "Vijestima" je u Ministarstvu pravde potvrđeno da je on najozbiljniji kandidat za tu funkciju.

Na čelo ZIKS-a Perović je došao krajem maja, na predlog ministra pravde Duška Markovića, nakon stoje tada prvi čovjek te institucije Milan Radović zbog negativnih ocjena Ministarstva pravde na rad ZIKS-a, podnio ostavku.

Perović: Trebaju nam

Perović je "Vijestima" pojasnio da je ZIKS-u u interesu da obučeni zatvorski policajci počnu što prije sa radom.

"Nijesu mogli aplicirati na Vladin program zapošljavanja pripravnika jer nemaju adekvatnu visoku školsku spremu. Mi smo Ministarstvu pravde uputili zahtjev da u komun-kaciji sa Ministarstvom finasija obezbijede sredstva kako bi njih 26-oro počelo sa odrađivanjem pripravničkog staža", kazao je Perović.

Bonus video: