Podrška: Porodice osuđenika ispred ZIKS-a

Osuđenici štrajkom glađu pokušavaju da se izbore za što hitnije usvajanje novog Zakona o amnestiji
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2013. 12:54h

Oko 50 članova porodica osuđenika, koji već četvrti dan štrajkuju glađu u spuškom zatvoru, okupili su se jutros ispred kapije ZIKS-a kako bi im pružili podršku.

Oni su ispred ZIKS bili oko dva sata, nakon čega su se mirno razišli.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović i njegovi pomoćnici Milan Tomić i Slađan Raičković, kao i načelnik Zdravstvene službe Branislav Petrović razgovarali su sa predstavnicima porodica osuđenih lica koja odbijaju hranu.

Prema nezvaničnim informacijama, uprava je predstavnicima šest porodica ponovila ono što Ministarstvo pravde saopštava od početka štrajka - da je inicijativa o usvajanju novog Zakona o amnestiji od Parlamenta dostavljena Vladi, da je Vlada zadužila Ministarstvo pravde da da svoje mišljenje, a da je izvorna nadležnost Parlamenta da donosi zakone, pa i zakon o amnestiji.

Načelnik Petrović je predstavnike porodica upoznao sa zdravstvenim stanjem zatvorenika, i saopštio da nikome do sada nije pozlilo

Ministarstvo pravde podržava inicijativu u načelu i ima pozitivan stav o tome.

Načelnik Petrović je predstavnike porodica upoznao sa zdravstvenim stanjem zatvorenika, i saopštio da nikome do sada nije pozlilo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, sedam osuđenih lica odustalo je od štrajka, a prema njihovim procjenama ispred ZIKS-a se okupilo oko tridesetak članova porodica osuđenika koji su se pridružili protestu osuđenika.

Obezbijeđena je i asistencija policije, isključivo iz bezbjednosnih razloga, kao i zbog normalnog odvijanja saobraćaja na starom putu Podgorica-Danilovgrad.

"Napominjemo da se hrana sprema i nudi u uobičajenim terminima, te da se svako odbijanje konstatuje na proceduralan način", piše u saopštenju.

Navodi se i da sve nadležne službe Ministarstva pravde i ZIKS-a nadgledaju situaciju i staraju se da "poštovanje ljudskih prava ostane na najvišem nivou, kao i da se zdravstvena zaštita obavlja na ažuran i kontinuiran način".

"U tom smislu, konstatujemo da ni kod jednog osuđenika nijesu primijećeni simptomi bilo kakve fizičke slabosti ili zdravstvenog poremećaja."

Posjete se obavljaju po uobičajenim pravilima, bez ograničenja, a od danas je jedino zabranjeno donošenje i unošenje u prostorije Zavoda namirnica namijenjenih osuđenim licima, jer se hrana sprema i servira u optimalnoj količini.

Osuđenici štrajkom glađu pokušavaju da se izbore za što hitnije usvajanje novog Zakona o amnestiji

Osuđenici štrajkom glađu pokušavaju da se izbore za što hitnije usvajanje novog Zakona o amnestiji.

Štrajk u ZIKS-u: Niko od zatvorenika nije zdravstveno ugrožen >>>

Sagovornik "Vijesti" iz spuškog zatvora sinoć je ponovio da će oko 600 zatvorenika odbijati hranu, dok se ne ispuni njihov zahtjev.

On je najavio moguću radikalizaciju štrajka.

Iz Ministarstva pravde juče su saopštili da štrajkuju 594 osuđenika u Kazneno popravnom domu, i da među njima nema zdravstveno ugroženih. "Medicinsko osoblje je u pripravnosti. Posjete su dozvoljene na uobičajen način", saopšteno je iz ministarstva na čijem je čelu Duško Marković.

Galerija

Bonus video: