NOVI REŽIM

Stalni vez samo za „Jadran”

Gradonačelnik Tivta najavljuje novi režim za gradsko pristanište Pine
151 pregleda 0 komentar(a)
Pristanište Pine, Foto: Siniša Luković
Pristanište Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.02.2013. 18:12h

Stalni vez na gradskom pristaništu Pine u Tivtu ubuduće će imati samo školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“, a povremeno i jahte, dok će sva ostala plovila Pine moći koristiti samo za kraće zadržavanje zbog ukrcaja i iskrcaja putnika, bez mogućnosti da se duže vezuju na gradskoj rivi.

To je stav gradonačelnika Dragana Kankaraša u susret početku dugo očekivane rekonstrukcije i uređenja tivatske gradske rive i njene kontakt zone.

„Pine je otvoreno pristanište i od Komunalnog preduzeća, koje je do sada njime gazdovalo, tražili smo da izuzev jedrenjaka 'Jadran', niko drugi na Pinama ne može imati trajan vez, odnosno vezivati brodove, tri, četiri ili pet mjeseci. Dozvoljavaćemo turističkim brodovima koji su i do sada koristili Pine, ukrcaj i iskrcaj putnika, kao i na svakom drugom pristaništu ili rivi. Neće biti problema da neko, u nekim slučajevima, ovdje priveže jahtu nekoliko dana“, istakao je gradonačelnik dodajući da se na Pinima ljeti događa i niz turističkih i društvenih manifestacija „koje ne dozvoljavaju da obala bude zatrpana brodovima“.

On, međutim, nije pojasnio zbog čega će jahte koje imaju mnogo više mjesta na raspolaganju u obližnjem Porto Montenegru moći da se na Pinama zadržavaju „nekoliko dana“, dok to po svemu sudeći, neće moći drugi brodovi od kojih su neki registrovani i kao brodovi-restorani, pa moraju imati stalan kontakt sa rivom preko koje im dolaze mušterije.

Kankaraš je naglasio i da je stav Opštine Tivat da lučica Kalimanj mora da ostane komunalna lučica, odnosno mjesto gdje će primarno lokalno stanovništvo imati mogućnost smještaja i priveza svojih plovila pod adekvatnim finansijskim uslovima.

JP „Morsko dobro“ iz Budve priprema se da, u skladu sa svojim obavezama po Zakonu o lukama, tivatsku gradsku lučicu Kalimanj u kojoj je 300-nak vezova za mala plovila za sport i rekreaciju, ponudi novom koncesionaru na tenderu.

Do sada je operater tivatske gradske marine koju je Opština osamdesetih godina prošlog vijeka napravila parama Tivćana, bilo lokalno Komunalno preduzeće.

Godišnje je, naplaćujući vezove u Kalimanju, korišćenje portalne dizalice i operativne obale na kojoj se obavljaju remonti čamaca, Komunalno preduzeće prihodovalo po šezdesetak hiljada eura.

Komunalnom je gazdovanje gradskom lučicom Kalimanj i gradskim pristaništem na rivi Pine „Morsko dobro“ povjeravalo kao kompenzaciju za obavezu komunalaca da održavaju čistoću i urednost na javnim i zelenim površinama u zoni morskog dobra u Tivtu, odnosno čiste djelove obale koje budvansko JP nije izdalo drugim zakupcima.

Cijene vezova u Kalimanju bile su do sada prilagođene standardu i potrebama građana Tivta koji imaju većinom male barke za sport i rekreaciju, pa su, što se kupovne moći tiče, sušta suprotnost korisnicima obližnje elitne marine za mega-jahte Porto Montenegro.

„Mislimo da postoje zakonski modaliteti da, kada se određena državna imovina ustupa nekome na korišćenje, to učini odlukom nadležnog organa neposredno, bez raspisivanja tendera. Tražili smo da se Kalimanj tako povjeri Opštini Tivat na dalje gazdovanje i ono što je naš interes je da ta lučica i dalje ostane komunalna marina za potrebe građana Tivta“, kazao je Kankaraš. Dodaje da su u Opštini svjesni „da se mora u potpunosti ispoštovati zakonska regulativa i da Kalimanj mora pretrpjeti određene izmjene kada je u pitanju upravljanje i gazdovanje, odnosno poboljšanje kvaliteta ponude“.

„Što se cjenovne politike tiče, ona ne bi trebalo da bude znatno veća ili ne bi trebalo uopšte da bude veća, iako su to zaista minorne cijene u odnosu na ono što Kalimanj i ovog momenta pruža. Sa druge strane, bilo kakva intervencija u pravljenju neke luksuznije marine od Kalimanja, mislimo da nema osnova jer Tivtu, pored Porto Montenegra i buduće isplanirane marine na Boničima, ne treba još jedna komercijalna marina sa tako velikim nivoom usluga“, poručio je Kankaraš.

Preporučujemo za Vas