Grad teatar prodaje stan da vrati dug

Porodica Adrović iz Budve ostaje bez krova zbog baletske trupe kojoj Budvani nijesu platili povratne karte
16 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 15:10h

Niko nije ni slutio da će se briljantan nastup balestke trupe Nissan Native Acting studio iz Tel Aviva, iz 2008. godine, pretvoriti u višegodišnji sudski spor zbog kojeg bi jedan radnik budvanske javne ustanove mogao da se nađe sa porodicom na ulici.

Izraelci su prije pet godina oduševili publiku Grad teatra, a priča o baletu i maratonskom sudskom sporu započela je pošto su ostali kratkih rukava - JU „Grad teatar“ ostao im je dužan troškove avio-prevoza na budvanski ljetnji festival.

Nakon što su nastupili u okviru studentskog programa Grad teatra, baletska grupa, njih oko 20, koliko ih je došlo u Budvu, uputili su se nazad ka Izraelu. Ugovorom, koji su zaključili, osim honorara za nastup, koji je iznosio oko tri hiljade eura, Grad teatar se obavezao i da snosi troškove povratnih avio karata na relaciji Tel Aviv – Dubrovnik.

Međutim, nakon što su se vratili u rodni Izrael, na račun prestižne baletske škole, nikako da „legne“ uplata iz Budve na iznos od 15 hiljada eura koliko su platili avio prevoz.

I tada je sve počelo. Zatraživši pomoć svoje ambasade u Podgorici, baletska trupa je insistirala da Budvani izmire svoje obaveze. Međutim, upravo u to vrijeme Budva je zapala u najveću finansijsku krizu, čije posljedice i dalje osjeća.

Račun Opštine, koja je ujedno i osnivač i finansijer Javne ustanove ”Grad teatar”, bio je u blokadi. Kako pregovori Izraelaca sa Budvom nijesu urodili plodom, i pored posredovanja diplomatskih predstavnika oni su presavili tabak.

Uslijedio je dugogodišnji sudski spor, koji je okončan u petak sudskom presudom, da se na ime dugovanja prema baletskoj trupi, proda stan od 47 kvadrata u Budvanskom polju, koji se vodi na JU „Grad tetar“ i iz toga oni obeštete.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na katastarskoj parceli 1261/1, na JU “Grad teatar” vodi se jedino stan od 37 kvadarta, što je ujedno i jedina nekretnina koju na svoje ime posjeduje Javna ustanova.

Da stvar bude još gora upravo u tom jednosobnom stanu, već punu deceniju živi porodica Adrović, porodica radnika koji je zaposlen u “Grad teatru”.

Sudija Sanja Čanković kako stoji u presudi, u koju su „Vijesti“ imale uvid, donijela je odluku o prodaji nepokretnosti, putem usmenog javnog nadmetanja , i to stambenog prostor od 47 kvadrata po početnoj cijeni od 75. 290 eura.

Čanković je za 7. mart zakazala ročište za prodaju stana, te pozvala sve zainteresovane koji imaju preče pravo kupovine da se toga dana pojave na sudu na zakazano nadmetanje.

Advokat izraelske trupe Dejan Ćosović, koji ih je zastupao u parničnom postupku, saopštio je „Vijestima“ da nema ovlašćenja da daje izjave u vezi sa sudskim sporom.

Nakon što je sud presudio u korist baletske trupe, jedini način na koji je mogao da ih obešteti je upravo kroz prodaju nepokretnosti koje su upisane na JU “Grad teatar”, jer javna ustanova po zakonu ne može da ima svoj žiro-račun, kako bi bila izvršena blokada i prinudno naplaćen dug.

Ovako , Adrovićima prijeti iseljenje, ukoliko, Izraelci istraju u svojoj namjeri da kupe nepokretnost po minimalnoj cijeni, i sebe obeštete, a ostatak novca isplate javnoj ustanovi

Međutim, još uvijek postoji šansa da se postigne dogovor, što je i u presudi ostavila sudija Čanković, navodeći da se “Nissan nativ acting studio” i “Grad teatar”, kako se navodi u toku cijelog postupka javnog nadmetanja mogu sporazumjeti o prodaji neporednom pogodbom i o uslovima prodaje.

„Ako se nepokretnost ne proda na prvom javnom nadmetanju, sud će zakazati drugo nadmetanja na koje se stan može prodati ispod utvrđene vrijednosti, ali i ne ispod 50 odsto te vrijednosti. Ukoliko se ni tada stan ne proda sud može zakazati nadmetanje na kojem se može prodati ispod utvrđene cijene“, navodi se u presudi.

Smailagić vjeruje da će Opština platiti

Izvršni direktor JU „Grad teatar“ Merin Smailagić uvjeren je da neće doći do prodaje stana, jer je račun Opštine deblokiran i time stvorena mogućnost da se izmiri dug prema Izraelcima.

„Evidentan je dug prema Izraelcima za gostovanje na našem festivalu. Oni su sudski pokrenuli mehanizme za naplatu i u tom postupku tražili su naplatu preko imovine koja se vodi na JU „Grad teatar“. Vjerujem da ćemo sada, kada račun Opštine koja finansira našu ustanovu, nije u blokadi , brzo izmiriti ovu obavezu i platiti zaostali dug. Sa tim prestaje i potreba za naplatu kroz prodaju imovine”, kazao je za „Vijesti“ Smailagić.

Bonus video: