Od skoro 5.000 službenika policije, nijedna žena nije na rukovodećoj poziciji

Iako su prema posljednjem popisu žene u Crnoj Gori brojnije, od gotovo pet hiljada službenika policije, samo je 650 pripadnica ljepšeg pola
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2013. 18:43h

Na rukovodećim pozicijama u Upravi policije nema nijedne žene, saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iako su prema posljednjem popisu žene u Crnoj Gori brojnije od muškaraca, od gotovo pet hiljada službenika policije, samo je 650 pripadnica ljepšeg pola.

Njih 357 angažovano je na policijskim poslovima, a 237 u uniformi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova "Vijestima" je pojašnjeno da rukovodeći kadar, u smislu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ćine samo pomoćnici direktora.

"Ukupno ima pet pomoćnika direktora, žena nema", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim tih pet mjesta, na kojima nema žena, u Upravi policije je 185 rukovodilaca drugih organizacionih jedinica, od kojih je 13 žena.

Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori ima 620.029 stanovnika, od čega su 50,6 odsto ili 313 793 žene, a 49,4 procenta muškarci.

Muški i ženski poslovi

Komentarišući takvu raspodjelu poslova u Upravi policije Maja Raičević, direktorica NVO Centar za ženska prava kazala je "Vijestima" da je u Crnoj Gori podjela na "muške" i "ženske" poslove i dalje veoma izražena.

"Zene su najčešće angažovane u onim profesijama koje odgovaraju njihovim društveno poželjnim ulogama, a to su poslovi njegovatelja, vaspitačica, učiteljica, uslužne djelatnost. Sa druge strane, veoma ih je malo na mjestima odlučivanja i menadžerskim pozicijama.

Poslovi odbrane, zaštite, održavanja reda, a posebno donošenja odluka, smatraju se tradicionalno muškim poslovima, pa je ovakva situacija u policiji direktna posljedica tradicionalnog shvatanja društvenih uloga mušakaraca i žena", pojasnila je Raičević.

Ona je ocijenila da veće učešće žena u radu policije može značajno doprinijeti unapređenju njenog rada.

"S obzirom da su trendovi u radu policijskih službi sve više usmjereni prema zajednici i da zahtijevaju suptilnost i bolje komunikacijske i socijalne vještine u kontaktu sa građanima, a mnogo manje upotrebu fizičke snage, to veće učešće žena u radu policije može značajno doprinijeti unapređenju njenog rada. To se posebno odnosi na službe koje uključuju kontakte sa ranjivim grupama stanovništva, poput žena i djece žrtava nasilja u porodici. Isto se odnosi i na upravljačke pozicije u policiji, gdje žena potpuno neopravdano nema, iako bi mogle imati ključnu ulogu u uspostavljanju i održavanju odnosa između policije i zajednice kojoj služi", smatra ona.

Raičević je dodala da osim toga, međunarodna istraživanja pokazuju da je mnogo manja vjerovatnoća da će žena biti predmet tužbe građana za prekomjernu upotrebu sile od muških kolega, dok je ta vjerovatnoća osam puta veća kada su u pitanju pripadnici policije muškog pola.

Skoro 85 odsto Crnogoraca

U Upravi policije, od ukupno 4.736 zaposlenih 84,49 odsto su Crnogorci. Srba je 6,20 odsto, 3,46 procenata Bošnjaka, 1,21 procenat Albanaca. Procenat Muslimana zaposlenih u Upravi policije je 3,05, a Hrvata 0,09. Pripadnika ostalih etničkih grupa je 0,17, dok je 0,12 odsto odbilo da se izjasni.

Zvaničan odgovoru o etničkoj strukturi zaposlenih u UP nije bilo moguće dobiti iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni su "Vijestima" odgovorili da i "ne vode evidenciju o etničkoj pripadnosti zaposlenih". Ipak podaci su napisani u OEBS-ovom izvještaju "Reforma policije 2006-2011". Podatke o etničkoj struktuk ri Uprave policije OEBS preuzeo iz izvještaja koji je nično uručen Evropskoj komisiji.

U tom izvještaju navodi se da su Crnogorci značajno prezastupljeni, za razliku od svih ostalih etničkih grupa koje su nedovoljno su zastupljene. Etnička struktura je nesaglasna strukturi stanovništva u Crnoj Gori, pojašnjeno je u izvještaju.

Prema zvaničnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, Crnogoraca, kojih u policiji ima 84,49 u Crnoj Gori je 44,98 odsto.

"Procentualno, Hrvati su najmanje zastupljena grupa. Njihov udio među radnicima Uprave policije nije ni desetina njihovog udjela u stanovništvu Crne Gore, dok su Muslimani najpribližnije zastupljena etnička grupa, čiji udio u policiji odražava 92 procenta njihovog udjela u stanovništvu. U apsolutnom iznosu, iako druga najbrojnija etnička grupa, Srbi su najnezastupljeniji".

"Njima je udio među radnicima Uprave policije manji od petine udjela u stanovništvu. Jedina jezički različita etnička grupa, Albanci, zastupljeni su tek četvrtinom udjela u stanovništvu Crne Gore. Bošnjaci su takođe nedovoljno zastupljeni u policiji, sa oko dvije petine udjela u čitavom stanovništvu. Trenutno nema nijednog policajca romske etničke pripadnosti", piše u Izvještaju u kojem je preporučeno da sastav Uprave policije treba da teži da odražava sastav stanovništva Crne Gore.

"Trenutno je nizak broj žena, pripadnika necmogorskih etničkih grupa i stanovnika iz regiona primorja".

Priređivači izvještaja pojasnili su da ključna pitanja o polnom sastavu uočena u prethodnom izvještaju OEBS-a i dalje stoje, ali je došlo do izvjesnih poboljšanja.

Bonus video: