Mlađima od 18 godina zabranjeno korišćenje solarijuma i kavitacija

U Crnoj Gori oblast nejonizujućeg zračenja do sada nije bila uređena zakonski
50 pregleda 0 komentar(a)
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
solarijum, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 08.02.2013. 18:48h

Prijedlogom Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koji je usvojen na sjednici Vlade, mlađim od 18 godina biće zabranjeno korišćenje solarijuma i upotreba ultrazvuka radi kavitacije u kozmetičkim salonima.

U Crnoj Gori oblast nejonizujućeg zračenja do sada nije bila uređena zakonski, što je, kako su saopštili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, bio i razlog da se na kvalitetniji način pristupi zaštiti stanovništva, profesionalno izloženih lica i životne sredine.

Odluka o zabrani korišćenja solarijuma i ultrazvuka radi kavitacije, kako je kazala porparolka Milica Lekić, zasniva se na opštem principu da je svaka upotreba zračenja opravdana ako daje veću korist od procijenjene štete.

„U ovom slučaju izlaganje maloljetnih lica navedenoj vrsti zračenja je potpuno neopravdana jer to donosi veću štetu od koristi. Ovdje su uzeti u obzir i podaci Svjetske zdravstvene organizacije, kao i uporedna praksa u mnogim evropskim zemljama i šire. Tako su solarijume zabranili za lica mlađa 18 godina života Njemačka, Francuska, Kanada, Australija, Brazil, Sjedinjene Američke Države i mnoge druge zemlje. Danska takođe uvodi zabranu za lica mlađa od 18 godina života“, kazala je ona i dodala da su u regionu isto zabranile Hrvatska i Slovenija.

Iz Ministarstva ističu da će donošenjem ovog zakona biti ostvaren i napredak u pregovaračkom poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje.

„Donošenje propisa uticaće na pozitivniji stav u Izvještaju Evropske komsije o napretku Crne Gore za 2013. godinu u oblasti zdravstvene zaštite i zaštite na radu . Naime, u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2012. godinu ukazano je da su u oblasti zdravstvene zaštite i zaštite na radu neophodni dodatni napori, a posebno po pitanju usklađivanja zakonodavstva“, kazala je Lekić.

Za sprovođenje zakona neophodne su infrastrukturne i institucionalne pretpostavke, a koje se prije svega odnose na akreditacije pravnih lica ili preduzetnika koje će se, između ostalog, baviti mjerenjima. Primjena ovog zakona počeće 1. jula 2015. Godine zbog vremena koje je potrebno za izradu potrebnih podzakonskih akata, akreditaciju pravnih lica ili preduzetnika i podsticaj stvaranja takvih kapaciteta obzirom da trenutno ne postoje, i usklađivanje poslovanja imalaca izvora nejonizujućih zračenja, sa odredbama ovog zakona.

Kazne od 500 do 40 hiljada eura

Prema odredbana Prijedloga zakona, u slučaju da pravno lice ili preduzetnik svojom aktivnošću izazove štetne posljedice u prirodi i radnoj sredini, dužan je da sam o svom trošku otkloni štetne posljedice svog djelovanja.

Predviđeno je i da oni koji posjeduju izvore zračenja imaju obavezu dokazivanja da on neće ugroziti zaposlene, životnu sredinu ili bilo koje drugo lice koje se zatekne u njegovoj blizini. Iz Ministarstva očekuju i veći prihod za državni budžet kroz takse za izdavanje dozvola, a novčane kazne predviđene za prekršaje iz ove oblasti kreću se od 500 do 40 hiljada eura.

Bonus video: