Pozitivna: Kada će se odgovorno odnositi prema kulturnim dobrima?

"Zbog ovakvog (ne)činjenja najviše trpi i ispašta kulturna baština Crne Gore koja se nalazi u alarmantno lošem stanju"
1 komentar(a)
Duklja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duklja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2013. 12:55h

Sekretarijat za kulturu i umjetnost Pozitivne Crne Gore pita Vladu, ministra kulture i zaposlene u Ministarstvu kulture koje se bave Zakonom o zaštiti kulturnih dobara - kada će početi odgovorno da se odnose prema ovoj oblasti i kada će konačno na listi prioriteta postaviti zaštitu kulturne baštine, a ne zaštitu podobnih kadrova.

Iz Ministarstva kulture kao „opravdanje" za nedonošenje Pravilnika koji se odnose na Zakon o zaštiti kulturnih dobara saopšteno je sljedeće:

„Novim setom Zakona otvoren je i proces reformi i reorganizovanja postojećih javnih ustanova za obavljanje konzervatorske, muzejske i bibliotečke djelatnosti i osnivanja državne Uprave za zaštitu kulturnih dobara."

"Nakon popisa nepokretnog kulturnog fonda, Vlada je 2006. godine donijela set mjera koje se odnose na kategorizaciju kulturnih dobara i izradu Registra. Tadašnji Zavodi (republički i regionalni) za zaštitu spomenika kulture nijesu sproveli Vladine mjere, a sa istom praksom je nastavila i Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Preciznosti radi, nijedna Vladina mjera nije ispoštovana za 7 godina. Javnosti, ni stručnoj ni laičkoj, ne može biti jasno kakvu politiku vode odgovorni u Ministarstvu kulture kada je o ovoj oblasti riječ", piše u saopštenju Pozitivne.

U partiji smatraju da kao posljedicu imamo "nipodaštavanje struke, znanja, profesionalaca, profesionalizma u poslu, nepoštovanje rokova, selektivna primjena zakona..."

"Nažalost, zbog ovakvog (ne)činjenja najviše trpi i ispašta kulturna baština Crne Gore koja se nalazi u alarmantno lošem stanju", zaključuju.

Bonus video: