Crnogorski pomorac spasavao majku i djecu kod obala Afrike

Ovaj četrdesetšestogodišnji Kotoranin pomorac je od svoje devetnaeste godine, ali je ovo ipak njegovo prvo iskustvo u spasavanju života
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 17:28h

Crnogorski pomorac Nenad Đuranović iz Kotora učestvovao je u spasavanju petočlane porodice blizu luke Abidjan u Obali Slonovače. Majka je sa četvoro maloljetne djece i vozačem jahte 13. januara krenula u kraću vožnju da bi djeca slikala delfine, ali su se poslije svega sat vremena našli nasred mora “u veoma neugodnoj situaciji”.

“Poslije kratke provjere skiper, koji upravlja jahtom, ustanovio je da imaju kvar na pogonskoj kopči između motora i osovine propelera i tu počinje njihova trauma i borba za preživljavanje”, objašnjava Đuranović.

Na jahti nijesu imali hrane, vode, a kako zbog velike udaljenosti od kopna nijesu mogli da zovu pomoć, mogli su jedino da se nadaju da će neko da ih spase, jer je zona u kojoj su se našli bila prometna. Ipak, nijedan od većih brodova nije obraćao pažnju, misleći da su otišli na izlet.

Samo saznanje da tragate za ljudskim životima predstavlja stres koji se dugo pamti, ali se ovog puta sve završilo happy endom, kazao je Đuranović

“Sljedećeg jutra vidljivost se popravila i, iako je posada bila vidno iscrpljena tokom noćnog traženja, nije izgubila nadu pa se potraga se nastavila još većim intenzitetom. Konačno, oko 10:30 stigla je SOS poruka sa RAMSES-a da je jahta bila na svega 8 NM od nas, pa smo nedugo zatim svi bili srećni jer se naša potraga srećno okončala”, kazao je “Vijestima” Đuranović.

Ovaj četrdesetšestogodišnji Kotoranin pomorac je od svoje devetnaeste godine, ali je ovo ipak njegovo prvo iskustvo u spasavanju života.

“Ovo je prvi put u mojoj dugogodišnjoj praksi da doživim ovako nešto, a nadam se i posljednji jer samo saznanje da tragate za ljudskim životima predstavlja stres koji se dugo pamti, ali se ovog puta, na svu sreću, sve završilo happy endom", ističe Đuranović.

Majka i četvoro djece nakon spasavanja

On trenutno obavlja posao upravitelja stroja na brodu francuske kompanije “Burbon” iz Marselja (“Bourbon Liberty 239”), čija je namjena snabdijevanje naftnih platformi. Posadu broda čine ljudi iz Francuske, Ukrajine, Poljske, Crne Gore, Senegala, Obale Slonovače i Gane.

Bonus video: