CANU traži dozvolu za gradnju nove zgrade pod Goricom

Kako je navedeno u zahtjevu, na parcelama pod Goricom u glavnom gradu predviđenim za radove, nalazi se stambena zgrada od 754 i 428 metara kvadratnih i pomoćna zgrada od 106 kvadrata
209 pregleda 3 komentar(a)
CANU, Foto: Zoran Đurić
CANU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.06.2018. 19:16h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) zatražila je urbanističko tehničke uslove za izgradnju nove zgrade pod Goricom i rekonstrukciju postojećih objekata.

Kako je navedeno u zahtjevu, na parcelama pod Goricom u glavnom gradu predviđenim za radove, nalazi se stambena zgrada od 754 i 428 metara kvadratnih i pomoćna zgrada od 106 kvadrata.

Zahtjev je upućen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ali su ga iz tog Vladinog resora proslijedili Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, jer kako se navodi, nijesu u pitanju složeni inženjerski objekti, a to je u nadležnosti lokalnih samouprava.

CANU je trebalo da useli u zgradu u blizini mosta Milenijum, u koju je uloženo preko šest miliona eura, ali je iz Vlade prošle godine navedeno da će tamo smjestiti pojedine državne organe, dok će akademici još morati da čekaju na adekvatan prostor za rad.

Skupština Crne Gore još 1997. godine donijela je odluku o finansiranju izgradnje nove zgrade Akademije, kod mosta Milenijum. Protokol o saradnji sa Vladom Akademija je potpisala 2010. godine, a iste godine je sa firmom „Kroling“ potpisala ugovor o građenju. Izgradnja zgrade kod Milenijuma, međutim još uvijek nije završena, sada je u završnoj fazi.

Bonus video: