Centar za ženska prava traži od nadležnih da zaštite pretučenu S.D. iz Gusinja

Iz Centra traže od nadležnih i da ispitaju i sankcionišu propuste u pružanju zaštite žrtvama tog nasilja
0 komentar(a)
S.A., nasilje u porodici, nasilje nad ženama, Foto: Amil Ibrahimagić
S.A., nasilje u porodici, nasilje nad ženama, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 06.02.2013. 18:03h

Nevladina organizacija (NVO) Centar za ženska prava zatražila je od nadležnih državnih organa da saopšte koje će mjere preduzeti da zaštite S.D. iz Gusinja koju je pretukao muž, i njenu djecu, za koju tvrdi da trpe nasilje.

Iz Centra traže od nadležnih i da ispitaju i sankcionišu propuste u pružanju zaštite žrtvama tog nasilja.

Poziv upomoć: Ako nas naša država ne zaštiti od nasilnika, spas moramo tražiti van nje >>>

“Zahtijevamo da se nadležni u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Upravi policije, Ministarstvu pravde, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Vrhovnom sudu i Vijeću za prekršaje hitno izjasne o mjerama koje će preduzeti da zaštite ženu i djecu iz Gusinja” kaže se u saopštenju NVO Centar za ženska prava.

S.D. je u četvrtak pretukao bivši muž A.D.

Ona je tom prilikom zadobila povrede glave i hematome na cijeloj lijevoj strani tijela. S.D. je rekla da osim nje, nasilje trpe njena dva sina i ćerka.

U Centru smatraju da nema opravdanja za izostanak zaštitnih mjera koje su dostupne i u krivičnom postupku, a koje se odnose na zaštitu svjedoka, kao i mjera koje propisuje Zakon o zaštiti od nasilja u porodici koji daje mogućnost policiji da izda hitnu naredbu o udaljenju nasilnika iz stana.

“Pomenuti slučaj predstvlja nesrećan ,ali, nažalost, čest primjer nesposobnosti institucija uključenih u plan zaštite žrtve (policija, centri za socijalni rad, sudstvo, tužilaštvo) da primijene mjere na koje ih obavezuje zakon, ali i Protokol o postupanju institucija u slučajevima nasilja u porodici”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: