Baković: Moraju se poboljšati uslovi u prostorijama za zadržavanje privedenih osoba

Predstavnik UP je naglasio da u prostorijama u prethodne dvije godine nije bilo incidenata
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 19:22h

Uprava policije mora ispoštovati preporuke Zaštitnika ljudskih prava koje se tiču poboljšanja uslova u prostorijama za zadržavanje privedenih osoba, i oko toga ne može biti pogađanja, poručio je danas crnogorski ombudsman Šućko Baković.

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode usvojio je Informaciju o postupanju Uprave policije po preporukama Zaštitnika, datim u posebnom Izvještaju o stanju prostorija uprave policije za zadržavanje privedenih osoba iz 2011. godine.

Baković je podsjetio da je Izvještaj rađen prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, kada ta institucija još nije bila nacionalni preventivni mehanizam, i da je urađen za područne jedinice u svim opštinama.

U tom dokumentu je Upravi policije dato 17 ukupnih preporuka koje siu se odnosile i na područne jedinice (PJ), kao i 83 pojedinačne preporuke od kojih su, kako se navodi u Informaciji, 44 ispunjene.

Predstavnik Uprave policije Vojo Dragović je naglasio da u prostorijama za zadržavanje u prethodne dvije godine nije registrovan nijedan incident.

“Imamo precizne evidencije svih prostorija za zadržavanje, i dobro znamo gdje nam šta trenutno nedostaje, koliko to košta”, rekao je on.

Član Odbora iz socijalističke narodne partije Snežana Jonica ocijenila je da predstavnici Uprave policije koji prisustvuju sjednici Odbora nemaju nadležnosti za obavljanje poslova kojima bi se otklonili evidentirani nedostaci.

Ona smatra da je jedan od značajnijih problema to što u prostorijama za zadržavanje nije obezbijeđena potpuna pokrivenost video nadzorom, naročito stepeništa.

“Postavlja se pitanje jesmo li ostvarili ono što je ključna stvar – da se onemoguće određeni nedozvoljeni postupci u tim prostorijama, odnosno na stepeništima”, navela je Jonica.

Prema njenim riječima, posebno je problematično i grijanje tih prostorija u opštinama na sjeveru, s obzirom na hladnoću toikom zime, naročito na Žabljaku, gdje nema ni propisane posteljine, odnosno dušeka, ćebeta i jastuka.

“Ako svega toga nema, možemo odmah konstatovati da se radi o ugrožavanju i ljudskog zdravlja, i svega ostaloga”, naglasila je Jonica.

Član Odbora iz Socijaldemokratske partije Izet Bralić kazao je da u Izvještaju Ombudsmana “upada u oči” da su na sjeveru i prostorije za zadržavanje u značajno lošijem stanju u odnosu na druge opštine.

“Ne bih da se bavim pojedinačnim slučajevima koji potiču iz nekih prethodnih vremena, ali – mučenje se može ostvariti i hladnoćom”, kazao je on.

Bralić je ocijenio nedopustivim da u Šavniku, Žabljaku, Rožajama, Plavu, Beranama, Plužinama i Bijelom Polju, gdje temperature padaju do minus 30, grijanje nije regulisano na pravi način.

Baković jer kazao da je informisan da je Kolegijum Uprave policije odlučio da se prostorije za zadržavanje u Andrijevici i Šavniku privremeno zatvore, a da se osobe oba pola zadržavaju u dvije susjedne opštine – Berane i Nikšić.

On je naglasio da to zatvaranje doživljava kao privremeno rješenje, jer je u skladu sa standardima da osobe lišene slobode treba da budu što bliže porodicama i braniocima koje angažuju.

“Ako postoji potreba za ispostavom u jednoj opštini, onda postoji i za prostorijama za zadržavanje, i to onih koje su u skladu sa standardima”, smatra Baković.

Predstavnici Uprave policije objasnili su da grijanje postoji, ali da ono nije adekvatno.

“U tim prostorijama ne možemo postaviti ništa osim onoga što standard nalaže, a to nije nešto tipa grijalice, iz razloga bezbjednosti osoba koje su zadržane”, pojasnio je Dragović.

On je naglasio da u Upravi policije žele da ispoštuju sve preporuke Zaštitnika, ali da sve zavisi od finansija.

Baković je kazao da je saglasan sa ocjenama da procenat ispunjenih preporuka nije najbolji pokazatelj stanja po njihovom ispunjunju, i da treba posebno cijeniti koji dio preporuka je ispunjen.

On je naglasio da Uprava policije, kao organ državne uprave, mora obezbijediti ono što je definisano Pravilnikom o uslovima koje moraju da ispunjavaju prostorije za zadržavanje.

“Tu se nećemo pogađati. Prošlo je dosta vremena. Mi sada imamo ulogu preventivnog mehanizma, i vjerujte da ćemo doći i noću, i zimi, i da ćemo mjeriti i temperaturu, i vlažnost, i u toku zime i u toku ljeta”, poručio je Baković.

On je kazao da je institucija Zaštitnika sada i tehnički opremljena da može da kontroliše da li su ljudima koji su pritvoreni obezbijeđeni uslovi dostojni ččovjeka.

“Upravo zato što su lišeni slobode, država je dužna da im obezbijedi minimum uslova koje moraju imati, u skladu sa standardima”, dodao je Baković.

U zaključcima koje je Odbor, nakon dužeg usaglašavanja, jednoglasno usvojio, navodi se da Uprava policije treba do 30. juna da dostavi tom tijelu informaciju o preduzetim aktivnostima po preporukama ombudsmana koje do sada nijesu ispoštovane.

Bonus video: