Baković: Zabrinutost o zaštiti nacionalne bezbjednosti i granica se koristi kao opravdanje za mučenja

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, prema riječima Bakovića, već daje rezultate u vidu unaprijeđenih uslova smještaja i tretmana osoba lišenih slobode
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2018. 14:53h

Crna Gora je dužna da uloži napore kako bi iskorijenila pojedinačne slučajeve torture, a prioritet je da se podrži apsolutna zabrana te pojave, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je kazao da su u Crnoj Gori uspostavljeni mehanizmi za prevenciju, zaštitu i podršku žrtvama torture.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, prema riječima Bakovića, već daje rezultate u vidu unaprijeđenih uslova smještaja i tretmana osoba lišenih slobode.

“Država je dužna da uloži sve napore kako bi iskorijenila i pojedinačne slučajeve torture u Crnoj Gori, a podupiranje apsolutne zabrane torture je prioritet”, kazao je Baković povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

On je ukazao na neophodnost jačanja mehanizama kažnjivosti, odnosno na hitnost sprovođenja efektivnih istraga u slučaju zlostavljanju u bilo kom obliku.

“To bi dovelo do adekvatne i pravovremane podrške svim žrtvama zlostavlanja, a nezavisne i djelotvorne istrage zagarantovane su pravom na pravično suđenje i one doprinose pravičnom zadovoljenju žrtava torture”, rekao je Baković.

On je kazao da je kažnjavanje izvršilaca krivičnog djela torture sankcija, ali i prevencija za buduće slučajeve. Baković je rekao da uprkos apsolutnoj zabrani mučenja po međunarodnom pravu, ono i dalje postoji u svim regionima svijeta.

“Zabrinutost o zaštiti nacionalne bezbjednosti i granica se sve više koristi kao opravdanje za mučenja i druge oblike okrutnog, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja”, smatra Baković.

On je podsjetio da su Ujedinjene nacije osudile mučenje kao jedno od najtežih djela, a ono je zločin i prema međunarodnom pravu.

Prema svim relevantnim instrumentima, tortura je apsolutno zabranjena i ne može se opravdati pod bilo kojim okolnostima.

Zabranjena je kao dio običajnog međunarodnog prava, što znači da je obavezujuća za svakog člana međunarodne zajednice, bez obzira da li je država ratifikovala međunarodne ugovore u kojima je mučenje izričito zabranjeno.

Sistematična ili rasprostranjena praksa mučenja predstavlja zločin protiv čovječnosti.

Bonus video: