Crnogorci ne zloupotrebljavaju bolovanje?

Prijava za moguće zloupotrebe bolovanja prošle godine bilo je pet, ali zdravstvena inspekcija nije uočila nepravilnosti
209 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 18:50h

Crnogorci ne zloupotrebljavaju bolovanje, iako ga prema zvaničnim podacima često koriste. Tokom 2011. i 2012. godine Zdravstvena inspekcija otkrila je samo jedan slučaj zloupotrebe bolovanja.

Ako je suditi po zvaničnim podacima, od preko 9.000 slučajeva koliko su građani išli na bolovanje tokom 2011. godine, zdravstveno sanitarna inspekcija provjerila je samo pet, javlja TV Atlas. Od toga, samo je u jednom slučaju utvrđena nepravilnost.

Od preko 10 hiljada bolovanja koliko je uzeto tokom 2010-te, zdravstvena inspekcija nije imala prijavu za provjeru medicinske dokumentacije u dijelu privremene spriječenosti za rad.

Zvaničnih uporednih podataka za prošlu godinu još nema, jer Fond zdravstva još nema podataka koliko je ljudi išlo na bolovanje 2012. godine. Prijava za moguće zloupotrebe bolovanja prošle godine bilo je pet, ali zdravstvena inspekcija nije uočila nepravilnosti.

Da li je pacijentu potrebno bolovanje, procjenjuje izabrani ljekar. Da li ima zloupotreba izdavanja doznaka, teško se procjenjuje, jer se u tom slučaju direktno miješa u rad i stručnost određenog ljekara.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, ipak naglašava:

„Moram da naglasim da nerijetko pokušavaju da, svako sa svoje strane, zloupotrijebe terapijski sistem koji preporučujemo pacijentima da odmore da bi ozdravili što prije, i poslodavci i naši pacijenti. Ali kompletan sistem treba da bude integrisan, dobro propraćen i kotrolisan, da bi se došlo do zaključka da li i zdravstveni dio, odnosno izabrani ljekari koji pišu izvještaj, da li su donijeli pravu odluku“, kaže on.

Problem fingiranja bolovanja i to u nemalom broju slučajeva, direktno, kažu, pogađa poslodavce. Saglasni su da je potreban sistemski odgovor.

„Ima zabrinjavajući broj, poprilično zabrinjavajući broj. Ako zaposleni fingira bolest to poslodavca može dovesti u jako neprijatnu situaciju. Naši poslodavci koji nam se obraćaju na tu temu primjećuju to, a u postupku to vrlo teško dokazati“, poručuje Predrag Mitrović iz Unije poslodavaca.

Iako je fingiranje bolovanja koje se najčešće dešava u dogovoru s izabranim ljekarom, teško dokazati, nije i nemoguće, kažu dobro upućeni

Iako je fingiranje bolovanja koje se najčešće dešava u dogovoru s izabranim ljekarom, teško dokazati, nije i nemoguće, kažu dobro upućeni. Advokat Aleksandar Matković nedavno je radio na takvom slučaju. On objašnjava da je poslodavac posumnjao u doznake koje mu je donijela jedna radnica.

„On je posumnjao, i otišao kod direktora Doma zdravlja i zahtjevao da provjeri te doznake i da li je sve urađeno po proceduri. Poslije toga, toj radnici više nisu izdavane doznake“.

Kavarić, međutim, za TV Atlas kaže da u nekoliko kontrola koje su u Domu zdravlja imali, do sada nisu naišli na stručnu zloupotrebu od strane ljekara.

Prema podacima Fonda zdravstva, građani su 2011. manje išli na bolovanje u odnosu na 2010-u. Fond je međutim tokom 2011., zbog većeg broja podnesenih zahtjeva za refundaciju nadoknada za bolovanja, u te svrhe izdvojio 40% više novca u odnosu na 2010-u- 3 miliona 880 hiljada.

Galerija

Bonus video: