Šinavatrini milioni, Prva banka i Mančester siti

Advokat crnogorskog državljanina sa Tajlanda osuđen na tri godine zatvora, a oslobođen optužbi za pronevjeru
125 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2013. 20:30h

Advokat Taksina Šinavatre prekjuče u Dubaiju ponovo je osuđen na tri godine zatvora zbog “zloupotrebe povjerenja”, ali je oslobođen optužbi za pronevjeru više desetina miliona funti bivšeg tajlandskog premijera, među kojima i 15 miliona funti ili eura koje je ovaj navodno htio da stavi na svoj račun u Prvoj banci, javljaju mediji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Apelacioni sud u Dubaiju time je potvrdio prvostepenu presudu istaknutom emiratskom advokatu Kalidu al-Muhairiju (45), a Šinavatru uputio na građansku parnicu za naknadu štete.

Izvještaji medija u Dubaiju, koji Muhairiju navode samo inicijale, su kontradiktorni. Prema listu National, sudski dokumenti pokazuju da je Šinavatra tražio od advokata da 15 miliona funti sa računa u Julius banci u Švajcarskoj prebaci na njegov račun u Prvoj banci. Muhairi ga je ubijedio da taj novac prebaci na račun njegove advokatske firme u UAE, kako mu evropske vlasti ne bi zamrznule taj račun zbog političkih i pravnih problema koje je imao na Tajlandu. Tužilac je tvrdio da je advokat kasnije prebacio taj novac na svoj lični račun. Međutim list Galf tudej, tvrdi da je Muhairi savjetovao Šinavatru da 15 miliona eura, a ne funti, prebaci u Prvu banku, kako bi izbjegao konfiskaciju.

Tajlandski mediji su ranije pisali da je tako otkrivena navodna pronevjera 60 miliona od 150 miliona funti za koliko je Šinavatra prodao Mančester siti Abu Dabi grupi 2008, kada ga je u tom dilu zastupao Muhairi.

Ta navodna pronevjera desila se između 18. septembra i 27. oktobra 2009.

Muhairi, koji je tokom suđenja negirao sve optužbe a tražio da se Taksinu sudi za korupciju, bio je optužen i za milionsku pronevjeru u vezi kupovine vile za Šinavatru u Emiratima, i za pokušaj prevare i falsifikat u vezi kupovine aviona vrijednog 48 miliona dolara, ali je tih optužbi oslobođen. Tužilac i Muhairi imaju pravo žalbe Kasacionom sudu UAE u roku od 30 dana.

U aprilu 2009. objavljeno je da je Šinavatra dobio crnogorski pasoš, što, u početku, zvanična Podgorica nije htjela da otkrije.

Crnogorske vlasti kasnije su priznale da su bivšem tajlandskom premijer dale državljanstvo i najavljivale da će on i njegova zemlja ulagati u Crnu Goru.

Šinavatra je prehodno, u septembru 2006. vojnim pučem zbačen sa vlasti, a premijer Milo Đukanović mu je ustupio svoje mjesto u rasporedu govornika na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacijau u Njujorku, kako bi se obratio Tajlanđanima. Osuđen je u odsustvu na dvije godine zatvora zbog optužbe za korupciju, a Tajland je izdao potjernicu za njim, pod optužbom za terorizam u vezi sa sukobima antivladinih "crveno-košuljaša" i tamošnjih snaga bezbjednosti, tvrdeći da je on pomogao orgnaizaciju tih protesta.

Uprkos tome, tadašnji ministar inostranih poslova Milan Roćen kazao je da se Podgorica ne nalazi pod bilo kakvom vrstom pritiska zbog toga što je Šinavatra dobio crnogorsko državljanstvo.

“Ne znam da li će Šinavatra investirati u Crnoj Gori, ali Tajland vjerovatno hoće...”, rekao je tada on, ali se sve završilo na tome.

Šinavatrina partija je u međuvremenu pobijedila na izborima, a njegova sestra Jingluk Šinavatra na čelo tajlandske Vlade izabrana je 2011. a mediji sada prenose da sve krupne političke odluke, putem društvenih mreža, donosi upravo Taksin.

Šinavatra je prije ulaska u politiku bio osnivač i vlasnik Sin Korp, jedne od najvećih telekomunikacijskih firmi u Aziji. Devedesetih je služio kao ministar u tajlandskim vladama, da bi 2001. godine osnovao stranku Taj Rak Taj i s njom osvojio vlast. Na izborima 2005. je s njom osovojio rekordni broj mjesta u tajlandskom parlamentu.

Galerija

Bonus video: