Bolesna djeca iz vrtića puštena iz bolnice

Najmanje troje djece predškolskog uzrasta u Podgorici zaraženo je salmonelom
0 komentar(a)
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
vrtić Đina Vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2013. 18:04h

Djeca koja su zbog stomačnih tegoba hospitalizovana u Institutu za bolesti djece, njih petoro, otpuštena su kući u dobrom opštem stanju, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te javne ustanove su naveli da je danas, oko 14 sati, u okviru redovnog nadzora nad izolatima mikrobiološke laboratorije, ustanovljeno da je kod dvoje djece predškolskog uzrasta, koja pohađaju vrtić „Đina Vrbica“ , izolovana bakterija iz roda salmonela.

„Odmah su kontaktirane odgovarajuće zdravstvene ustanove na teritoriji Podgorice da bi se provjerilo da li je u tim zdravstvenim jedinicama došlo do povećanja broja djece sa stomačnim tegobama. Dobijene informacije ukazuju na uobičajenu učestalost obolijevanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici IJZ obišli Institut za bolesti djece i saznali da je hospitalizovano i liječeno petoro djece koja pohađaju taj vrtić, da je kod dvoje djece iz uzoraka stolice izolovana salmonela enteritidis, dok su za ostalo troje uzorci u radu.

Kliničku sliku oboljele djece karakterisala je visoka temperatura, povraćanje, grčevi u stomaku, nekontrolisane tečne sluzavo-zelene stolice.

„Iz IBD je dobijena je informacija da su sva liječena djeca otpuštena kući u dobrom opštem stanju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ekipa IJZ i Zdravstveno sanitarne inspekcije počela epidemiološko istraživanje, kako bi potvrdila ili opovrgla sumnju da je infekcija nastala u tom vrtiću.

Inspektori uzeli uzorke i briseve

Iz Instituta su naveli da je do daljnjeg pojačan epidemiološki nadzor, kao i da će, nakon što se završi cjelokupno epidemiološko istraživanje, obavijestiti javnost o rezultatima.

Zdravstveno-sanitarni inspektori i predstavnici Instituta za javno zdravlje (IJZ) izvršili su danas kontrolu u vrtiću pregled vrtića “Đina Vrbica”, i uzeli uzorke hrane i briseve zaposlenog osoblja, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Najmanje troje djece predškolskog uzrasta u Podgorici zaraženo je salmonelom, a još troje je zatražilo pomoć ljekara zbog tegoba koje ukazuju na trovanje tom bakterijom, nekoliko zaražene djece ide u vrtić “Đina Vrbica”.

Šestoro djece završilo u bolnici zbog stomačnih tegoba >>>

Iz Uprave je saopšteno da je IJZ obavijestio Odsjek za zdravstveno-sanitarnu inspekciju da je kod dvoje djece, koja pohađaju vrtić „Đina Vrbica“ u Bulevaru Save Kovačevića, izolovana bakterija Salmonella Enteritidis, i da su ona hospitalizovana, kao i četvoro djece kod koje je ustanovljeno prisustvo te bakterije.

„U dogovoru sa predstavnicima Instituta, u skladu sa uobičajenom procedurom, danas je oformljena zajednička ekipa koju čine dva zdravstveno-sanitarna inspektora i predstavnici IJZ, koji su izvršili pregled vrtića i preduzeli mjere i radnje u skladu s nadležnostima“, kaže se u saopštenju.

Oni su, kako se navodi, uzeli su uzorke hrane i briseve zaposlenog osoblja, a nakon dobijene procjene od Instituta za javno zdravlje i dostavljenih analiza, biće preduzete dalje mjere u skladu sa zakonom.

Iz Uprave su podsjetili da da inspektori Odsjeka za zdravstveno-sanitarnu inspekciju vrše nadzor nad vrtićima i utvrđuju da li objekti ispunjavaju sanitarne i higijenske uslove u pogledu prostorija za boravak djece.

Inspektori su zaduženi i za kontrolu prostorija, uređaja i opreme gdje se skladišti i priprema hrana, kao i za nadzor nad zdravstvenim stanjem vaspitača i osoba koja rukuju sa hranom.

Iz Uprave navode da se, prema Planu rada, u tim objektima nadzor vrši dva puta godišnje, kad počinje rad vrtića poslije raspusta.

„Prilikom inspekcijskog nadzora u septembru, inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za ovu godinu planirana kontrola od kraja januara i tokom februara za sve vrtiće u Crnoj Gori, dok je Odsjek za zdravstveno-sanitarnu inspekciju uvijek pripravan da hitno djeluje kada dobije prijavu, ili dođe do saznanja da postoji povećana učestalost nekog oboljenja.

„Tada se, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, hitno preduzimaju mjere za sprječavanje i suzbijanje bolesti“, precizirali su iz Uprave.

Bonus video: