U Herceg Novom počeo Praznik mimoze: Pažnju privukle bijele jagode

Bonsai (盆栽) je japanski termin koji je danas široko prihvaćen u zapadnom svijetu
175 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 14:20h

Izložbom cvijeća koja je otvorena u Sportskom centru Igalo počeo je 44 Praznik mimoze.

Izložbu je otvorila predsjednica SO Herceg Novi Danijela Đurović koja je kazala da “Praznik mimoze zbližava ljude, stvara nova prijateljstva i učvršćuje stara.

Naš grad je uvijek bio grad otvorenih vrata da primi svakog gosta i namjernika, koji je mnogo puta uspio da očara i motiviše mnoga poznata imena iz svijeta kulture, umjetnosti, književnosti”.

Na tradicionalnoj cvijetnoj manifestaciji učestvuje 30 prozvođača i distributera cvijeća, zaštitnih sredstava i pratećeg materijala i isto toliko proizvođača suvenira iz Crne Gore i regiona.

Na štandu firme Veterinar iz Nikšića posjetioci su mogli da vide širok asortiman ukrasnog bilja i cvijeća, lukovica i drugog poljoprivrednog materijala. Najzanimljivija je ponuda minijaturnih sadnica južnog voća, masline i patuljaste mimoze.

Vlasnik firme ing. agr. Tomislav Lalićević objašnjava da su, u skladu sa manifestacijom koja se priređuje žutom cvijetu u čast, tržištu ponudili patuljastu mimozu koja naraste do metar i koja može da se uzgaja i u sobnim uslovima.

Pažnju posjetilaca privlačile su i sadnice na našem tržištu novih vrsta voća, kao što su bijele jagode (ukršteni ananas i jagoda) i voćka nastala ukrštanjem maline i jagode.

Lalićević ističe da su njihove cijene prihvatljive za prosječnog kupca u Crnoj Gori jer su oni direktni uvoznici iz Holandije, Italije I Njemačke.

I na štandu hercegnovske poljoprivredne apoteke Zožeta u širokom asortimanu izložene su i minijaturne biljke. Riječ je o azalei i grabu uzgojenim u bonsai tehnici.

Bonsai (盆栽) je japanski termin koji je danas široko prihvaćen u zapadnom svijetu. Mogao bi se prevesti kao "biljka na poslužavniku", ili u slobodnijem prevodu "drvo u saksiji" (Bon=poslužavnik, plitka posuda-zdjelica, Sai=biljka, drvo).

Željka Zekić kaže da vlada veliko interesovanje za sve njihove proizvode, prvenstveno zbog kvaliteta i popularnih cijena.

U sklopu Izložbe cvijeća organizovana je i izložba suvenira sa zanimljivim i maštovitim proizvodima.

Tako je Smilja Dželebđić i ove godine izložila predmete rađene u tehnici dekupaž, a Udruženje roditelja, djece i omladine sa teškoćama u razvoju, suvenire nastalih u “Našoj sunčanoj radionici”.

Večeras u 19 sati na glavnom gradskom trgu počeće svečano otvaranje 44. Praznika mimoze na kome će nastupiti sarajevska grupa Plavi orkestar, kao i hercegnovske klape, plesne grupe i glumci Hercegnovskog pozorišta.

Sjutra od 10 sati na hercegnovskoj rivijeri počinje Fešta od mimoze, ribe i vina na kojoj će uz zanimljiv zabavni program na kome će nastupiti mažoretke i mjesna muzika Đenović i hercegnovska Gradska muzika, posjetiocima biti besplatno ponuđeno 1.000 kilograma sardele, po 1.000 litara vina i piva i 1.000 kilograma mimoze.

Do kraja Praznika mimoze biće organizovano 40 zabavnih, kulturnih i sportskih priredbi.

Galerija

Bonus video: