Za sada nema povlačenja pilule "diane 35"

Lijek "diane 35" se koristi za tretiranje akni, ali i kao kontraceptivna pilula. Francuska Agencija za ljekove je objavila da postepeno povlači iz prometa u Francuskoj taj lijek
51 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Drljević, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Drljević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2013. 09:20h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) za sada neće povlačiti lijek "diane 35" sa crnogorskog tržišta, jer je, kako su saopštili, Evropska agencija za ljekove (EMA) donijela takvu odluku na nivou Evropske unije do konačnog stava kada je u pitanju bezbjednosti lijeka.

Lijek "diane 35" se koristi za tretiranje akni, ali i kao kontraceptivna pilula.

Francuska Agencija za ljekove u srijedu je objavila da postepeno povlači iz prometa u Francuskoj lijek “diane 35”.

CALIMS do sada nije primila nijednu prijavu od strane zdravstvenih radnika o ispoljenom neželjenom dejstvu nakon primjene lijeka “Diane 35”.

"U cilju zaštite javnog zdravlja CALIMS će, između ostalog, predložiti nadležnoj inspekciji pojačane mjere nadzora u smislu poštovanja odobrenog režima izdavanja tog lijeka, koji je uzima isključivo uz ljekarski recept. CALIMS će nastaviti da prati bezbjednost primjene tog lijeka. Nakon konačnog stava EMA CALIMS će uvažiti njihove preporuke", piše u saopštenju Agencije, koju vodi Milorad Drljević.

Iz Agencije su preporučili pacijentkinjama koje koriste lijek da nema razloga za prekid terapije, a u slučaju ispoljavanja neželjenih dejstava da se obrate ljekarima.

Bonus video: