Montenegro erlajns ignoriše žalbu putnika

Francuz Žan-Klod Makar nezadovoljan kako se crnogorska aviokompanija ophodila prema njemu, dok je u Parizu satima čekao let za Podgoricu i nakon toga
53 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 16:35h

Francuz Žan-Klod Makar optužio je crnogorsku aviokompaniju “Montenegroerlajns”, čiji je let na aerodromu u Parizu čekao više od deset sati, za neprofesionalnost. U nacionalnoj aviokompaniji te optužbe odbacuju i tvrde da su učinili sve da putnicima olakšaju čekanje koje je uzrokovala velika magla.

Makarov polazak sa aerodroma “Šarl de Gol” u Parizu, kada je 15. decembra prošle godine pošao na prijeteljev rođendan, bio je planiran za 14 časova, ali je zbog magle, kako tvrdi, odlagan sve do 20 minuta poslije ponoći.

“Trebalo je da stignemo u dva sata poslije ponoći ili deset sati kasnije! Zapanjujuće, a niko nas ništa nije obavijestio o kašnjenju”, ističe Makar, kome je ovo bio prvi put da koristi usluge Montenegroerlajnsa.

On kaže da razumije da za kašnjenje nije odgovorna samo ta kompanija, već da je riječ o objektivnim razlozima, ali ističe da je neophodno dati turistima više informacija i objašnjenja u sličnim situacijama. Montenegroerlajns je, napominje Makar, trebalo i da vodi računa o njemu i drugim putnicima.

“Vaša kompanija je trebalo da vodi računa o nama kada smo ostali 10 sati na istom mjestu, bez jela i pića. A kada smo zvali oko 21 sat, oglasila se samo glasovna poruka”, piše u Makarovom pismu Montenegroejrlansu.

Htio da se vrati, kompanija ga ignorisala

No, kako je na kraju proveo lijep vikend u našoj, kako tvrdi, “veoma lijepoj zemlji, sa toliko planina i finih ljudi” i kako je povratak bio savršen, planirao je da se ponovo vrati u Crnu Goru.

Zato se više puta pismima obraćao Montenegroejrlansu, tražeći da mu omoguće popust na cijenu sljedeće aviokarte za Podgoricu, s obzirom na to da je njihovom krivicom kasnio u Crnu Goru. Od njih nije dobio odgovor.

Iz Montenegroerlajnsa su rekli “Vijestima” da je let otkazan zbog loših vremenskih uslova, ali i da odluku o tome da li će aerodrom biti zatvoren donosi uprava aerodroma. Oni su podsjetili da se ta kompanija, svojim putnicima i ukupnoj crnogorskoj javnosti, obratila saopštenjem za javnost u kome ih je informisala o pomjeranju letova i razlozima zbog kojih je do toga došlo. To saopštenje su, dodaju, objavili svi mediji, a nalazilo se i na kompanijskom veb sajtu.

“Nepovoljna meteo situacija, koja je uzrokovala višesatnu zatvorenost aerodroma Podgorica, nije neuobičajena pojava u aviosaobraćaju, naročito tokom zimskih mjeseci”, kaže portparol Montenegroerlajnsa Nenad Marković.

Popust ne važi kad je kriva viša sila

Zahtjev za popust pri narednom putovanju, koji je tražio Makar, kako su objasnili iz nacionalne aviokompanije, nije u skladu sa procedurama u slučajevima kada se let pomjera usljed “više sile”.

“Pokazujući brigu o putnicima i želeći da im saradnju sa našom kompanijom učinimo što prijatnijom, ovaj zahtjev za odobrenje popusta smo uzeli u razmatranje kao lični zahtjev za popust pri kupovini aviokarte”, izjavio je Marković.

Ima i pohvala, trudili smo se da im bude zanimljivo

Briga o putnicima koji se zadese na aerodromima u slučajevima kašnjenja aviona jasno je definisana, objašnjava Montenegroerljans. “Kada putnici pređu zonu check in-a, saopštenja o nastavku njihovog putovanja objavljuje preduzeće aerodroma na kome se nalaze.

Kako bismo demantovali vaš izvor, a ne želeći da ulazimo u lični doživljaj svakog putnika pojedinačno, želimo da vas informišemo da smo od putnika, koji su čekali na pariskom aerodromu tog dana svoj let za Podgoricu, dobili mejlove i pohvale na račun naših predstavnika na aerodromu Šarl de Gol, koji su se nesebično potrudili da putnicima učine što zanimljivijim vrijeme koje su morali da provedu čekajući polijetanje”, piše u odgovoru Markovića.

Galerija

Bonus video: