Mještani Morače i Rovaca u mraku pola mjeseca

“Davnih 60-ih prošlog vijeka imali smo struju, a sada ovoliko dana bez ikakvog objašnjenja. Viša sila svakako nije"
61 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 16:04h

Pola mjeseca na području cijele Morače i Rovaca nema struje, a mještani mnogobrojnih sela u tom dijelu kolašinske opštine, kako kažu, više ne vjeruju u saopštenja Elektroprivrede, niti im je jasno kakvi su to kvarovi koji se ovoliko dugo ne mogu otkloniti.

Umjesto da govore o tome da su svu zimnicu bacilli, neki i po drugi put, jer su takođe u decembru cijelu sedmicu bili bez struje, i kako je noćima biti bez svjetla, TV programa i načina da se napune baterije mobilnih telefona, radije podsjećaju na dane kada je Morača bila opština, a struje nije falilo.

Apsurdno je, kažu Moračani, da sela koja su među prvima dobila struju još ranih 60-ih godina prošlog vijeka, sada ostaju u mraku ovoliko dugo. Nikada se do sada, čak ni prošle godine, za vrijeme februarskog nevremena nije desila slična situacija. Istina, snabdijevanje strujom u Morači, kao i na području cijele kolašinske opštine, zna biti problematično kada je loše vrijeme, ali se na električnu energiju nije nikada ovoliko čekalo.

Dok se ekipe EP bore sa kvarovima na dalekovodu Drijenka – Manastir Morača, koji prema zvaničnim saopštenjima neće moći potpuno da se uklone prije početka narednog mjeseca, mještani Donje Morače se sjećaju da je više od pola vijeka Mile Danilović na vrelu Svetigore, za potrebe tadašnje moračke opštine napravio minielektranu, koja je snabdijevala manastirsko jezgro. Tih godina u Morači je živjelo oko 6.000 stanovnika. Mještani su nekoliko puta sedmično mogli da prate i filmske projekcije u bioskopu sa 100 mjesta.

Kvarovi na DV Drijenak – Manastir Morača, neće biti popravljeni prije 1. februara

Odavno više nema hidroelektrane ni bioskopa, a dvije sedmice nema ni struje u lokalnoj školi, ambulanti i pošti. Jedino osvjetljenje u kućama su šterike i fenjeri.

“Devet noći ni u decembru nijesmo imali struje. Niko nam se ne obraća. Ovo je neobjašnjivo i više je i dosadno govoriti na tu temu. Zimnica, to jest ono što je bilo u zamrzivačima bačeno je. Rijetki su oni koji imaju agregate. Malo ko to može sebi da priušti. Evo ja ne mogu, jer za deset sati rada agregata treba potrošiti od 10 do 15 eura”, kaže Boro Tripković iz moračkog sela Đuđevina.

U Osrecima nije ništa bolje.

U selu postoji samo jedan agregat. Pokušavali su, kako kaže mještanin tog sela Vule Jovanović, da ga prenose od kuće do kuće kako bi se sačuvale namirnice u zamrzivačima, ali se od toga vrlo brzo odustalo.

“Davnih 60-ih prošlog vijeka imali smo struju, a sada ovoliko dana bez ikakvog objašnjenja. Viša sila svakako nije"

“Davnih 60-ih prošlog vijeka imali smo struju, a sada ovoliko dana bez ikakvog objašnjenja. Viša sila svakako nije, jer je bilo i gorih zima od ove, mnogo gorih. Međutim, navikli smo mi ako padne kiša ili dune vjetar da ostajemo bez struje, ali nikad ovoliko dugo”, priča Jovanović.

Nemaju ni TV Signal

Iako se situacija, što se tiče nikšićke, šavničke i plužinske opštine polako stabilizuje, i dalje ima sela koja su već 15 dana bez struje.

U opštini Nikšić bez struje su mještani pojedinih sela u Banjanima, dok je u Grahovo stigla u nedjelju.

„Još uvijek su bez struje mještani sela Bare, Krnja Jela, Sirovac, Strug, Grabovica i Malinsko, a ne radi ni TV repetitor. Što se tiče puteva, svi su prohodni, osim lokalnih puteva koji vode do Struga, Malinskog i Krnje Jele“, kazao je predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić.

U Pivi, prema riječima predsjednika Opštine Plužine Mijuška Bajagića, bez struje su mještani nekoliko sela na Pivskoj planini, dok su neprohodni putevi od Trse prema Crkvičkom Polju i do Borkovića.

Iz Elektroprivrede su kazali „Vijestima“ da su mještani većine sela na području nikšićke, plužinske i šavničke opštine u posljednja dva dana dobili struju, kao i da ekipe Elektrodistribucije intenzivno rade na podizanju palih stubova i uspostavljanju napajanja pa očekuju da će u narednih nekoliko dana stanje biti stabilizovano.

Sela i dalje bez struje

Kako je “Vijestima” saopštila Tanja Zečević, PR Elektrodistribucije, na području Andrijevice su dvije ekipe električara radile na otklanjanju kvarova na trafo reonu Gnjili Potok 1 i 2, i na liniji Konjuhe, gdje ni juče sela Zorići, Kruševo, Kuti i Jošanica nijesu imali struje.

Na području Berana bez struje su bili trafo reoni Eliđe, Uča, Jelovica 1 i 2, selo Jugovine, Lukin vir i Lokve 1, 2 i 3. Riječ je o planinskim selima. U plavskoj opštini sva sela su dobila struju, osim četiri potrošača.

Stanovnici bjelopoljskih sela Šljemena, Barica, Pisane Jele, Đalovića i Moravca i juče su bila bez struje usljed nedavnog nevremena koje je prouzrokovalo velike kvarove na niskonaposnoj elektromreži i dalekovodima.

Iz Elektrodistribucije su saopštili da su ekipe na terenu i pokušavaju da otklone kvarove. Na ostalom području te opštine uredno je napajanje strujom.

Galerija

Bonus video: