Kompjuteri od kineske vlade idu najboljim učenicima na sjeveru Crne Gore

Prema riječima Vujice Lazovića, računarska oprema bi iz Kine trebalo da stigne u četvrtak
76 pregleda 3 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2013. 12:44h

Kineska Vlada donirala je Crnoj Gori oko 1,5 hiljada računara, od kojih će većina biti dodijeljena odličnim učenicima škola u sjevernim opštinama.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović rekao je da je kineska Vlada, na osnovu Okvirnog sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između dvije države, i ove godine obezbijedila donaciju od 1.340 desk-top i 150 tablet računara, vrijednu oko milion EUR.

„Odlučili smo da najveći dio ovih računara dodijelimo odličnim učenicima osnovnih i srednjih škola u 11 opština na sjeveru Crne Gore“, kazao je Lazović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, računarska oprema bi iz Kine trebalo da stigne u četvrtak.

„Zahvalni smo Vladi Kine na ovoj donaciji i uvjereni da će ona otići u prave ruke - u ruke najboljih đaka, mladih i vrijednih ljudi, kojima će najsavremenija računarska oprema biti nagrada za postignuti uspjeh i podsticaj za još bolji rad i napredak“, naveo je Lazović.

On je pojasnio da je osnovnim i srednjim školama u sjevernim opštinama upućen dopis da, na sjednicama nastavničkog vijeća, sačine liste sa predlogom učenika kojima će biti dodijeljena računarska oprema.

„Vodićemo računa i o socijalnom statusu učenika, pa će prednost imati djeca čiji su roditelji korisnici socijalnih davanja, samohrani sa niskim primanjima ili se nalaze na evidenciji Biroa rada“, kazao je Lazović.

On je dodao da će broj dodijeljenih računara u svakoj školi biti proporcionalan broju učenika.

„Pri čemu će čak i za škole sa izuzetno malim brojem učenika u ruralnim oblastima biti obezbijeđen makar po jedan računar za najboljeg učenika škole“, precizirao je Lazović.

Bonus video: