Bivšeg agenta KGB-a sumnjiče da je oprao novac u Crnoj Gori

Pokrenuta istraga protiv vlasnika hotela "Azimut", policija provjerava njegov biznis
270 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 07:08h

Kad su bogati Rusi prije nekoliko godina pokupovali nekretnine na primorju, nadležni im nijesu provjeravali da li su njihovi milioni čisti ili potiču kao dobit od nekog krivičnog djela. Vremenom se, međutim, otvara afera za aferom, a zajedničko im je da je prljavi ruski novac završio na crnogorskim računima.

Tako je nedavno i vlasnik dva elitna hotela na Svetom Stefanu Aleksandar Romanov, koji je u Rusiji već iza rešetaka, stavljen na listu onih koji su novac dobijen korupcijom oprali kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.

Takvu informaciju objavili su moskovski mediji, pa “Komsmolskaja pravda” navodi da je Romanovu, inače penzionisanom pukovniku ruske spoljno-obavještajne službe, zaplijenjena imovina u Moskvi.

Tokom istrage, kako piše list, utvrđeno je da je novac koji je stekao mitom kao visoki rukovodilac jedne državne kompanije, prao i u Crnoj Gori.

"Milioni dolara i rubalja takvog profita, navodno, oprani su preko banaka i potrošeni na kupovine akcija i nekretnina u inostranstvu", tvrdi list.

Hotel Romanov na Svetom Stefanu

Aleksandar Romanov je bio savjetnik generalnog direktora “Rosteka”, državnog holdinga za carinske poslove, firme koja je poslovala sa tamnošnjom carinom. Koliko je dobro razvio “posao”, govore i podaci o tome šta mu je sve oduzeto tokom pljenidbe - poslovni prostori u Moskvi, zemljište u Podmoskovlju, pet automobila i motocikl.

Prema informacijama “Vijesti nedjeljom”, istraga o njegovim sumnjivim transakcijama vodi se i Crnoj Gori, pa su inspektori odsjeka za organizovani kriminal Uprave policije već saslušavali neke osobe, koje su imale poslovne odnose s Romanovim.

Aleksandar Romanov je u Crnoj Gori još 2006. registrovao firmu za hotelijerstvo kojoj je dao ime “Romanof d. o.”

Uprava za sprečavanje pranja novca i Uprava policije nijesu odgovorile na pitanja upućena elektronskom poštom, kao ni Ministarstvo pravde.

Razmjena operativnih podataka i dokaza sa Rusima, inače, nema pravne prepreke jer je prije dvije godine ministar pravde Duško Marković s generalnim tužiocem Rusije Jurijem Čajkom potpisao u Moskvi sporazum u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći.

Prije njega, dokumenta s ruskim kolegama parafiralo je i tužilaštvo.

Aleksandar Romanov je u Crnoj Gori još 2006. registrovao firmu za hotelijerstvo kojoj je dao ime “Romanof d. o.”

Pod istim nazivom, ona je otvorila hotel sa četiri zvjezdice na Svetom Stefanu, koji ima bogatu promociju na internetu kao vrlo atraktivna lokacija. Preduzeće je vlasnik 300 kvadrata zemljišta i suvlasnik oko 400 kvdarata na Svetom Stefanu, ali tu nema uknjiženih objekata, već su samo upisani voćnjaci.

Ovaj bivši ruski obavješajac posjeduje i hotel “Azimut” koji je kupio od Budvanina Dušana Delića, oca kontroverznog Ivana Delića koji se pominjao u mnogobrojnim sumnjivim slučajevima.

Ivan Delić

Suvlasnik Romanovljeve firme u Crnoj Gori je Nadežda Horeva, supruga njegovog kolege bivšeg obavještajca Andreja Horeva. Oni su sa Delićem, vlasnikom firme “Azimut” 20. decembra 2009. zaključili ugovor o kupovini istoimenog hotela sa petogodišnjim rokom plaćanja. Vrijednost ugovora je 6,5 miliona eura.

I sam Andrej Horev je dovođen u vezu s pronevjerama, iznudama, švercom i korupcijom u birou N-7 DEB-a koji bi upravo trebalo da suzbija kriminal. Prema izvještajima ruskih medija, zataškao je neke od najkrupnijih afera tamnošnjih zvaničnika. Protivvrijednost krivičnih djela, koje je on istraživao od 2007. do 2010. u DEB-u je oko približno 24,65 milijardi eura.

Na Svetom Stefanu postoji čitavo rusko selo sa luksuznim vilama, čije porijeklo niko nije ispitivao

Dok o ovom slučaju ćute, hapšenjem Valerija Evgenijeviča Khvana su se pohvalili. Njemu je sud oduzeo sedam miliona eura zbog sumnje da su nelegalno stečeni, odnosno da ih je ruski državljanin oprao u Crnoj Gori.

Iako je bilo spekulacija da su još neki hoteli na primorju kupljeni sumnjivim novcem, ali i kuće, nema podataka da je nešto od svega toga procesuirano.

Na Svetom Stefanu postoji čitavo rusko selo sa luksuznim vilama, čije porijeklo niko nije ispitivao.

Moskovski dnevnik “The Moscow Times” ranije je objavio da je bivša službenica tamnošnje poreske uprave Olga Stepanova kupila vilu u Crnoj Gori, u blizini Bara, koju je platila 471.000 dolara.

Iako se tu pominjalo nekoliko imena iz Crne Gore, a objavljena je i fotografija te kuće, za sada nema optužnice kojom je neko krivično gonjen zbog ovog transfera.

Ministarstvo pravde se pravi nevješto

Na pitanje „Vijesti“ da li su dobili zamolnicu Rusije za pružanje međunarodne pravne pomoći u predmetu Romanov i šta je njome zatraženo, iz Ministarstva pravde su umjesto odgovora napisali:

"Sistem vođenja evidencije predmeta međunarodne pravne pomoći u Ministarstvu pravde ne omogućava pretragu po imenu osumnjičenog lica zbog čega se ne može dati podatak da li je dostavljena zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći. Pretragu dodatno otežava neposjedovanje informacije o djelovodnom broju i datumu kao ni informacije o kojem pravosudnom organu Ruske Federacije je riječ".

Ranije, ovakav način vođenja podataka nije predstavljao prepreku pa su mediji, među kojima i „Vijesti“, dobijali odgovore o zahtjevima za izručenje i pružanje međunarodne pravne pomoći.

Bonus video: