Samo jedna medicinska ekipa za cijelu Zetu

“Čest je slučaj da se neko povrijedi, a da nema ko da mu pomogne u Hitnoj, jer je ekipa na terenu"
202 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 13:33h

Hitna pomoć u Golubovcima sastoji se od samo jedne medicinske ekipe, pa nije rijetkost da građanima Zete nema ko da pomogne kada su medicinari na terenu.

Mještani Golubovaca smatraju da je neophodan barem još jedan ljekarski tim, kako bi građani na vrijeme mogli da dobiju pomoć u hitnim slučajevima.

“Čest je slučaj da se neko povrijedi, posebno u periodu kada se većina bavi zemljoradničkim poslovima, ili da nekog ujede zmija, a da nema ko da mu pomogne u Hitnoj, jer je ekipa na terenu. Ukoliko neko usljed pada zadobije teže povrede ili prelome, kako ljekari mogu da pomognu, ako nijesu u mogućnosti ni da snime povrijeđeni ekstremitet”, kazao je jedan od žitelja Golubovaca.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (HMP) Saša Stefanović potvrdio je da u Golubovcima imaju samo jednu ekipu, istakavši da su oni zaduženi za terenski rad i da je tako predviđeno Zakonom.

“Ljakari izlaze u susret i pregledaju sve pacijente, a ekipa, kada nema kućne posjete, boravi u prostoriji Doma zdravlja. Zakonom o HMP jasno je određeno gdje su formirane jedinice i podstanice za HMP. Zakon dozvoljava da se terenske ekipe organizuju i u mjestima gdje nisu propisane, ali njihovo finansiranje je na teret opštine”, pojasnio je Stefanović.

On je naglasio da na punktu u svakom trenutku postoji terenska urgentna medicinska ekipa, koja ima svu potrebnu savremenu opremu za reanimaciju ugroženih vitalnih životnih funkcija.

Stefanović je kazao da za rad terenskih ekipa nije predviđeno posjedovanje rendgen aparata, skenera i slične opreme.

“U slučaju preloma vrši se stabilizovanje vitalnih funkcija, imobilizacija povrijeđenog ekstremiteta, zaustavljanje eventualnog krvarenja, nadoknada tečnosti, terapija bola i urgentan medicinski transport”, rekao je Stefanović.

Odbornik PzP-a u Skupštini GO Golubovci Aleksandar Kojičić potvrdio je da se dešava da građani sa ugroženim zdravljem ”zateknu praznu ambulantu”.

Mještani Golubovaca smatraju da je neophodan barem još jedan ljekarski tim, kako bi građani na vrijeme mogli da dobiju pomoć

“Ljekari Hitne pomoći rade zaista profesionalno i predano, ali ukoliko se nalaze na terenu, što je čest slučaj tokom ljeta kada su intervencije učestalije, u prostorijama službe nema osoblja..., pa se pacijenti upućuju u Podgoricu”, kazao je Kojičić.

Kojičić: Neophodna bolja opremljenost

Kojičić smatra da područje Zete, sa oko 20 hiljada stanovnika i velikim tranzitnim saobraćajem, zahtijeva bolje opremljenu Hitnu pomoć.

“Služba radi na niskom nivou funkcionalnosti, budući da nemaju najosnovniju opremu za urgentnu medicinu, rendgen aparat ili aparaturu za reanimaciju pacijenata. Zbog toga se građani kod kojih su potrebne te vrste pretraga, nakon trijaže upućuju u Podgoricu, što ne bi bio slučaj kada bi ova služba bila kompletno kadrovski i tehnički osposobljena”, kazao je Kojičić.

Galerija

Bonus video: